štefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: European Union 2014 - Source : EP.

Ivan Štefanec: Slovensko nemá nižší dlh vďaka šetreniu, ale zmene výpočtu

štefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: European Union 2014 – Source : EP.

Európsky štatistický úrad (Eurostat) nameral, že dlh Slovenskej republiky v minulom roku neprevýšil 55 percent Hrubého domáceho produktu (HDP). Podľa poslanca Európskeho parlamentu Ivana Štefanca (SDKÚ-DS) to nie je v žiadnom prípade dôvodom na radosť, skôr naopak.

„Dlh dosiahol výšku 54,6 percenta HDP len vďaka tomu, že Eurostat mierne upravil metodológiu jeho výpočtu. Ak by sa išlo podľa pôvodnej, tak by bol dlh na úrovni zhruba 55,4 percenta HDP a Ficova vláda by musela začať šetriť,“ uviedol Štefanec.

Pri dosiahnutí hranice 55 percent HDP by sa ústavný zákon o dlhovej brzde aplikoval tvrdšie, čo by znamenalo významné obmedzenie vládnych výdavkov na budúci rok.

„Ficova vláda vlastne dostala nečakaný darček v podobe bianco šeku na nové výdavky, ktoré zaplatia všetci občania Slovenska. V predvolebnom roku 2015 totiž určite šetriť nebude,“ myslí si Štefanec.

Ivan Štefanec ďalej upozornil na fakt, že štátny dlh Slovenska od roku 2000 do roku 2008 klesal a to najmä vďaka výsledkom politiky úspor, ktoré nastavili pravicové vlády. Od roku 2008 až podnes však stále stúpa  a zvýšil sa už na takmer dvojnásobok.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

„Tento vývoj, ako aj tesný únik spod hrozby aktivácie dlhovej brzdy by bol pre každú zodpovednú vládu mementom, aby sa nad sebou zamyslela a začala sa správať zodpovedne. Robert Fico a jeho ministri už žiaľ viackrát dokázali, že sa hrozieb neboja a štátne peniaze veselo rozdávajú svojim spojencom.“ Uzavrel Štefanec.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices