Je to možné? 16-40 ton ulovených rýb sa ročne vhodí späť do mora

loď
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Na svete sa každoročne vhodí späť do mora 16-40 miliónov ton ulovených rýb. Ryby sa zvyčajne odhadzujú naspäť vtedy, ak ich nemožno predať, sú primalé, zohyzdené, alebo boli prekročené pridelené kvóty. V Európe sa nedá zmerať množstvo odhodených rýb, nie je to regulované.

Odhaduje sa napríklad, že len v Severnom mori sa vyhodí 40-60% úlovkov. Európsky parlament by ocenil zákaz odhadzovania vedľajších úlovkov v EÚ. Ak ho europoslanci schvália, všetky rybárske lode si rybárske lode si musia ponechať na palube celý úlovok. Opatrenie by malo nadobudnúť účinnosť v rokoch 2015-2019.

Objavujú sa však aj upozornenia na negatívne následky. „Obávam sa najmä toho, že zrejme – ak nemám povedať – naisto vznikne paralelný trh s vedľajšími úlovkami, ktoré nemožno predať. Nateraz chýba opatrenie, ktoré by tomu zabránilo. Považujem to za rizikové,“ varuje Alain Cadec, kresťanský demokrat. Vykonávanie inšpekcií rybárskych lodí zostáva v kompetencii členských štátov. Poslanci EP dúfajú v skoré ukončenie rokovaní s Komisiou, aby mohlo plénum hlasovať o opatrení v januári 2015.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O mon

Odporúčame pozrieť

rybolov

EÚ predložila návrh rybolovných možností v Atlantickom oceáne a Severnom mori na rok 2018

Pred decembrovým zasadnutím Rady pre rybárstvo, na ktorom sa členské štáty dohodnú na budúcoročných rybolovných …

Consent choices