José Manuel Barroso. PHOTO: © European Union 2014

José Manuel Barroso: Preberám zodpovednosť za všetky rozhodnutia, ktoré Komisia prijala

José Manuel Barroso. PHOTO: © European Union 2014
José Manuel Barroso. PHOTO: © European Union 2014

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso končí vo svojom mandáte. Ten druhý charakterizuje kríza a šetrenie.

V súčasnosti hovorí o tom, aké dôležité je, aby si Európania uvedomili, že Európa krízu nepodnietila. „Kríza vznikla v dôsledku nezodpovedného konania na finančných trhoch, nezodpovedného správania sa vlád, ktoré si vyrobili nadmerné dlhy. Európa nebola príčinou krízy, skôr bola súčasťou riešenia,“ povedal.

„Preberám zodpovednosť za všetky rozhodnutia, ktoré Komisia prijala. Verím, že boli správne,“ vyhlásil. Privítal by však viac krokov z pohľadu investícií.

Pri pohľade späť priznáva, že je pár vecí, ktoré by zmenil a urobil lepšie, no vo všeobecnosti robili všetko s najlepším zámerom a vzhľadom na dostupné informácie predkladala Komisia správne návrhy. Tvrdenie, že v Bruseli o všetkom rozhoduje Komisia, nie je pravdivé. Časť rozhodnutí prijíma Komisia ale následne sa rozhoduje aj v Európskom parlamente, s európskou verejnosťou a vládami.

Spolupráca s Parlamentom?

„Parlament je dôležitý prvok našej Únie. Niektoré politické sily si musia zvoliť, či chcú byť len protestnými hnutiami – akousi straníckou mimovládkou – ktorá má opodstatnenie, ale nestará sa o to, ako sa rozhodnutia implementujú, pretože pôsobia na báze opozície a nie na báze vládnutia – alebo chcú byť súčasťou európskeho riadenia, kam patrí Komisia, Rada, Európska rada a Parlament,“ povedal Barroso.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Pre svojho nástupcu Jean-Clauda Junckera nemá žiadnu radu. Dodáva však, že bohaté skúsenosti a oddanosť Európe mu iste v práci pomôžu.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices