šefčovič
Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union 2015.

Komisár Šefčovič o novembri 1989: Pre Američanov boli ľudia za železnou oponou exotickí

šefčovič
Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union, 2014

17.november je pre mnohých Čechov a Slovákov symbolom nových začiatkov. Pád bývalého režimu vydláždil cestu nielen cestovaniu bez hraníc, ale otvoril možnosti aj pre podnikateľov. Protestné štrngotanie kľúčov na námestiach sa do dejín vtedajšieho Československa zapísalo ako Nežná revolúcia. Na život za „železnou oponou“ si zaspomínal aj podpredseda Európskej Komisie Maroš Šefčovič.

Európsky diplomat sa o významných novembrových udalostiach vyjadril ako o šanci žiť v zjednotenej a demokratickej Európe. V tom čase mal dlhšie vlasy, bol ľahší minimálne o desať kilo a podobne ako jeho rovesníci, aj on s víziou slobodného štátu pochodoval pražskými ulicami. Čakal ho posledný rok na vysokej škole a už počas štúdia stážoval na Federálnom ministerstve zahraničných vecí v Prahe. Cez deň teda mohol vidieť na vlastné oči, ako „praská“ starý systém.

„Prvá západná krajina, ktorú som navštívil, bola Kalifornia. Vďaka špeciálnym programom pre mladých diplomatov som získal možnosť študovať na prestížnej univerzite. Do určitej miery sme boli pre Američanov exotickí, lebo sme boli ich prví priatelia spoza železnej opony,“ loví v pamäti komisár Šefčovič, ktorý sa vzdelával na slávnom Stanforde.

Viac..  Peter Pollák o norme Euro 7: Automobilky dostali viac času

S odstupom času hľadí na históriu spred 25-ich rokov s rovnakým rešpektom. Tvrdí, že ľudia by stále mali veriť v nemožné, pretože veľa vecí sa dá ovplyvniť za relatívne krátky čas. Hoci aj dramatickým spôsobom. „Zmenili sme krajinu, Európu a samých seba. Netrúfam si odhadnúť, čo dokážeme zmeniť v priebehu nasledujúcich desiatich rokov,“ uzatvára.

Celý rozhovor s komisárom Šefčovičom nájdete tu:

O ruz

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices