štefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Europoslanec Štefanec: Robert Fico by sa mal správať ako chlap

štefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Verejné vyhlásenia predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica, ktoré odzneli v utorok, sú natoľko závažné, že minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák k nim musí zaujať oficiálne stanovisko, myslí si poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (SDKÚ-DS, EPP).

„Robert Fico verejne spochybňuje naše záväzky vyplývajúce zo spojeneckých zmlúv, napríklad povinnosť navýšiť rozpočet pre obranu, odmieta označiť Rusko za vinníka súčasnej situácie na Ukrajine a púšťa sa do nezmyselných geopolitických úvah. Ak je skutočne o svojich slovách a zisteniach presvedčený, mal by sa správať ako chlap a prezentovať ich pred našimi partnermi v Európskej únii a v NATO,“ uvádza Štefanec.

Podľa neho už dnes musí ako europoslanec čeliť otázkam o skutočnom zmýšľaní Roberta Fica a politickom smerovaní Slovenskej republiky v čase, keď celý demokratický svet jasne odsudzuje ruskú agresiu a neakceptovateľnú anexiu územia suverénneho štátu.

„Aj pre občanov Slovenskej republiky, ktorí sú už zo strany premiéra zvyknutí na rôzne slovné excesy, je ťažké vyznať sa v tom, kedy hovorí ako premiér a kedy ako súkromná osoba. O to ťažšie je jeho dvojtvárnosť pochopiteľná pre zahraničných predstaviteľov.“ dodáva.

Viac..  Umelá inteligencia: Europarlament prijal prelomový zákon

Minister zahraničia Lajčák by namiesto arogancie voči novinárom mal zaujať k vyjadreniam svojho nadriadeného jasné stanovisko, prípadne ich uviesť na pravú mieru. V opačnom prípade podľa Štefanca hrozí, že Slovensko sa vo vnímaní zahraničia postupne dostane na úroveň Maďarska.

„Chápem, že Miroslav Lajčák je v zložitej situácii. Ak si však chce zachovať svoju povesť profesionála a neskĺznuť na úroveň smutne známych Mečiarových ministrov, musí v záujme dobrej povesti našej krajiny konať,“ uzatvára Štefanec.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices