Finalisti Filmovej ceny LUX 2014 o európskej kinematografii

lux
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Čím sa vyznačuje európska kinematografia? Charakterizujú ju príbehy, ktoré rozpráva, alebo skôr hlavné postavy, história či politika? Alebo ju definuje skôr spôsob, akým podáva svoje príbehy? Na túto tému sme sa porozprávali s tromi režisérmi, ktorí boli nominovaní na tohtoročnú Filmovú cenu LUX. Kto z nich získa toto ocenenie, sa dozvieme 17. decembra.

Francúzka režisérka Céline Sciamma sa vo svojom filme Dievčenská banda zaoberala otázkami identity a tým, ako ju podmieňuje kultúra, rodina či mesto, v ktorom daná osoba žije. Na identitu osobnosti podľa nej vplýva aj farba pleti či sexuálna orientácia. Jej film hovorí o hľadaní ďalších stránok svojej osobnosti a o tom, ako si môže jeden a ten istý človek prisvojiť viacero identít.

Paweł Pawlikovski, režisér poľsko-dánskej koprodukcie Ida vo svojom rozhovore spomína európsky zmysel pre paradox. Príbeh, ktorý rozpráva jeho film, by sa podľa neho nemohol odohrať nikde inde ako v Európe, je plný paradoxov a nejasností, aké môžeme nájsť len v histórii nášho kontinentu. Hovorí o tom, ako sú niektoré veci v Európe veľmi zložité, o tom, ako sa môže jedna a tá istá vec javiť úplne inak, v závislosti od toho, z ktorej strany hraníc sa na ňu pozeráme. Vnímanie niektorých záležitostí sa tu mení z dediny na dedinu. Tento zmysel pre paradox je veľmi vzácny a tak veľmi typický pre Európu.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

Rok Biček, slovinský tvorca filmu Triedny nepriateľ hovorí o univerzálnych príbehoch. Udalosti, ktoré sa odohrávajú v jeho filme, by sa mohli podľa neho prihodiť na akejkoľvek strednej škole a v hociktorej európskej krajine. Je veľmi rád, že sa mu podarilo upriamiť pozornosť na slovinskú filmovú tvorbu. Najväčším problémom je podľa neho to, že ľudia nepoznajú kinematografiu malých krajín, akou je napríklad aj Slovinsko. Zároveň sa teší z toho, že aj iný režisér bude mať na budúci rok možnosť premietať svoj film po celej Európe.

O ram

Odporúčame pozrieť

Filmová cena publika LUX 2024: V Benátkach vyhlásili päticu finalistov

Filmy 20 000 druhov včiel, Karaoke blues, Na lodi Adamant, Sestry z dymovej sauny a …

Consent choices