Fitz Jackson. PHOTO: © European Union 2014

Únia chce opäť obchodovať s bývalými európskymi kolóniami v Afrike

Fitz Jackson. PHOTO: © European Union 2014
Fitz Jackson. PHOTO: © European Union 2014

Europoslanci a poslanci 79 afrických, karibských a tichomorských krajín zasadli v štrasburskej rokovacej sále. 1.decembra sa začalo 28. Spoločné parlamentné zhromaždenie AKT-EÚ.

Je to Spoločné zhromaždenie skupiny afrických, karibských a tichomorských krajín s EÚ. Pôvodný dohovor bol podpísaný v roku 1975 a volá sa Dohovor z Lomé. Ten ustanovuje usporiadanie obchodných a rozvojových možností medzi dvoma skupinami. Tiež poskytuje rozvojovú spoluprácu prostredníctvom obchodu a iných druhov rozvojovej pomoci pre krajiny AKT. Tie sú väčšinou niekdajšie európske kolónie, ktorých hospodárstva sa počas obdobia kolonizácie využívali na dodávanie surovín krajinám Európy.

Vzájomným úžitkom tohto zhromaždenia je, že krajiny AKT potrebujú trhy, na ktoré by dodávali svoje tovary a služby. Európske štáty zas potrebujú prírodné suroviny pre priemysel a vlastnú potrebu. Problémom je však rovnováha oboch záujmov, aby nebol jeden znevýhodnený oproti tomu druhému.

Rokovania sa netýkajú iba ekonomických vecí. Vždy ide o občanov, na oboch stranách. „Európa v Afrike veľa investuje. Hrozba napríklad eboly sa netýka len afrického ľudu, je hrozbou európskym občanom, ktorí sú prepojení na africké krajiny,“ povedal spolupredseda Fitz Jackson.

Viac..  Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

Tento rok sa posilnila africká ekonomika o 4 %. Ako by sa mohol rozvíjať rast prostredníctvom partnerstva? „Ide o zabezpečenie dostupných financií pre to, aby sa africký ľud zapájal do obchodu. Chápeme, že pod tento hospodársky rozvoj sa nepodpíše štát ale súkromný sektor,“ odpovedal spolupredseda Jackson.

Budúce výzvy spočívajú v prístupe na trh pre krajiny AKT, v podmienkach financovania, ale aj v dostupnosti technológií, v ktorých vedú európske krajiny.

Viac sa dozviete v priloženom videu: 

O vik

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Čínske obmedzenia vývozu kritických surovín opäť ukazujú, prečo musíme znížiť našu závislosť od totalitných režimov 

Čínske obmedzenia vývozu kritických surovín zavedené v týchto dňoch opäť ukazujú, prečo musíme znížiť našu závislosť …

Consent choices