putin
Vladimír Putin. PHOTO: European Union, 2015

Putin láka miliardárov späť do vlasti, ponúka daňovú amnestiu

putin
Vladimír Putin. PHOTO: European Union, 2014

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin prišiel s prekvapivým návrhom. Ruských miliardárov, ktorí ukrývajú svoje bohatstvo v zahraničí, láka späť do vlasti. Nemusia sa vraj obávať sankcií. Niečo podobné vyskúšalo už niekoľko krajín. Niektoré úspešne, niektoré nie.

Rusko sa momentálne nachádza vo fáze, kedy jeho ekonomika spomaľuje. Prezident Vladimir Putin sa preto rozhodol priniesť kapitál späť do vlasti tým, že bohatým Rusom s majetkom v zahraničí ponúka úplnú daňovú amnestiu.

Nejde však o prvý pokus. V roku 2007 sa krajine podarilo nahromadiť 130 miliónov dolárov už za prvých šesť mesiacov. Účasť v tomto programe bola obmedzená na tých, ktorí nikdy neboli odsúdení za daňové úniky alebo iné trestné činy súvisiace s daňami.

Na peniaze vracajúce sa späť do Ruska sa nebude vzťahovať povinnosť preukázať ich pôvod a majiteľ nemôže byť stíhaný.

500 miliárd

Podľa ruského ministerstva financií v roku 2014 odišlo z krajiny 125 miliárd dolárov. Čo je oproti predchádzajúcemu roku dvojnásobok.

Rekord zatiaľ drží rok 2008, kedy sa do zahraničia odkotúľalo 133,6 miliárd. V období rokov 2008 až 2013 to bolo spolu 418 miliárd. To znamená, že Rusko stratilo za posledných sedem rokov vyše päťsto miliárd dolárov.

Návrat peňazí

Daňovou amnestiou si vypomohli napríklad i USA. Tajné kontá v zahraničí vtedy priznali desiatky tisíc Američanov. Tí, ktorí to vtedy nespravili, teraz musia platiť. V júli tohto roku totiž nadobudol platnosť zákon, podľa ktorého sú orgány povinné informovať o zahraničných klientoch. Vzťahuje sa na všetkých Američanov a americké spoločnosti, so zahraničným kontom, na ktorom sa nachádza viac ako 50 tisíc dolárov.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

V Európe amnestiu vyskúšali Nemecko, Taliansko, Španielsko či Grécko. Napríklad do Talianska sa po daňovej amnestii v roku 2009 vrátilo osemdesiat miliárd eur. Talianska banka odhadovala, že talianski občania dovtedy ukrývali v zahraničí až 500 milárd eur.

Putin sa vyjadril aj k sankciám voči Rusku. Prístup Spojených štátov a jeho spojencov označil za „nervózne reakcie“ a povedal, že politika sankcií a zadržiavania  voči Moskve nie je ničím novým. „Keby tých sankcií nebolo, tak by si vymysleli ďalšie cesty, ako Rusko obmedziť,“ dodal. Rusko im vraj čelí desiatky a stovky rokov.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Putin demaskoval Fica, Slovensko zažíva hanbu

Vladimir Putin počas svojej každoročnej veľkej tlačovej konferencie pochválil Fica s Orbánom. Podľa ruského prezidenta …

Consent choices