záborská
Anna Záborská, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Záborská navrhuje zakázať náhradné materstvo v EÚ

záborská
Anna Záborská, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Slovenská europoslankyňa Anna Záborská dnes oznámila, že pripravila návrh písomného uznesenia Európskeho parlamentu, ktoré požaduje zákaz tzv. náhradného materstva v Európskej únii.

“Náhradné materstvo predstavuje porušenie ľudských práv žien, ale tiež takto narodených detí. Z dieťaťa sa stáva tovar, ktorý objednávatelia môžu, ale nemusia prevziať, napríklad vtedy, ak sa dieťa narodí s dedičnou chorobou alebo postihnutím, ” uviedla dnes Záborská.

Finančná odmena pre náhradnú matku motivuje ženy najmä zo sociálne slabších skupín predávať či prenajímať svoje telo. Europoslankyňa v tejto súvislosti upozornila, že sa tým vytvárajú podmienky na obchodovanie s ľuďmi. “Vo všetkých civilizovaných krajinách je zakázané predávať ľudské orgány, pretože to by znamenalo ohrozenie životov tých najchudobnejších. Z toho istého dôvodu je potrebné zakázať aj prenajímanie orgánov vrátane maternice,“ hovorí.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Anna Záborská zdôraznila, že v prípade náhradného materstva nejde o otázku zdravotníckej starostlivosti, ktorá je v právomoci členských štátov EÚ, ale o porušovanie ľudských práv. Európsky parlament preto môže v tejto veci zaujať stanovisko a požadovať celoeurópske riešenie.

O red

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices