Banská Bystrica sa stala centrom V4 vďaka Vyšehradskému mládežníckemu fóru

V poradí tretí ročník Vyšehradského mládežníckeho fóra sa opäť konal na pôde Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Toto medzinárodné podujatie na tri dni spojilo v diskusiách mladých akademikov a odborníkov zo Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska.

Vyšehradské mládežnícke fórum sa aj tento rok nieslo v znamení diskusie. Diskutovalo sa o rôznych témach, ktoré sa týkali vyšehradského regiónu. Konferencia pozostávala z troch panelových diskusií o partnerstvách krajín V4, kybernetickej bezpečnosti a digitalizácii a energetickej bezpečnosti.

Záštitu nad týmto zaujímavým podujatím prevzal primátor mesta Banská Bystrica a taktiež štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Peter Javorčík.Ten spolu s holandským veľvyslancom na Slovensku, Richardom Van Rijssenom a Tomášom Strážayom z SFPA vystúpil aj na prvom paneli o partnerstvách krajín V4.

“Z odborníkov na kybernetickú bezpečnosť sa panelových diskusií zúčastnili riaditeľka CSIRT.SK Petra Hochmannová, vojenský analytik z Inštitútu pre bezpečnosť a obranu  Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika Milan Hanko a Nikola Schmidt, ktorý pôsobí na Karlovej Univerzite v Prahe. Hosťami diskusie o energetickej bezpečnostu boli poslanec Národnej rady SR a člen Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj Martin Chren, šéf  inštitucionálnych záležitostí Slovenských elektrární Miroslav Šarišský, a interný doktorand Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov  Samuel Goda “ informovala Daniela Kopásková z EAC pre EurópskeNoviny.sk

Na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov sa toto podujatie rozšírilo o novinku – simulovalo sa stretnutie lídrov krajín V4. Študenti si tak mohli okrem workshopov a panelových diskusií vyskúšať riešenie krízových situácií v praxi. Pre lepšie pochopenie vnútornej politickej situácie susedných krajín nemohli participanti reprezentovať štát z ktorého pochádzali. Výsledkom simulácie je deklarácia, ktorá bude zaslaná súčasným lídrom krajín V4.

Viac..  Opatrenia na zlepšenie pracovných podmienok stážistov a riešenie nedostatku pracovnej sily a zručností

Okrem otváracej recepcie na mestskej radnici v Banskej Bystrici, panelov, workshopov a simulácie bol pre účastníkov tretieho ročníku VYF pripravený kultúrny program na kolibe, kde mali možnosť bližšie spoznať tradície a kultúru Slovenskej republiky.

Vzdelávací projekt Euroatlantického centra vznikol v spolupráci s neziskovými organizáciami z Českej republiky, Poľska, Maďarska a Fakultou politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Vyšehradské mládežnícke fórum podporili: Medzinárodný vyšehradský fond, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí , mesto Banská Bystrica a Rotary Banská Bystrici.

Pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk spracoval Miroslav Hajnoš, redaktor zameraný na vzdelávanie a možnosti v EÚ.

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

EÚ pomôže 10 regiónom zmierniť účinky populačných zmien, aj v Banskej Bystrici

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že vybrala ďalších desať regiónov z členských krajín EÚ, …

Consent choices