Carlos Moedas. PHOTO: © European Union 2014

Európa a Afrika zahájili tvrdý boj proti infekčným chorobám, chcú nové prevratné lieky

Carlos Moedas. PHOTO: © European Union 2014
Carlos Moedas. PHOTO: © European Union 2014

Európska únia sa spolu s Africkými štátmi dohodli na znásobení úsilia pri vývoji látok proti chorobám, ktoré v krajinách zabíjajú. Myslí sa tým nielen ebola, ale aj malária, tuberkulóza či AIDS.

Tomuto programu (EDCTP2) budú poskytnuté finančné prostriedky vo výške 2 miliárd eur, predovšetkým na klinické testy. Európska únia prispeje sumou 683 miliónov eur z programu Horizont 2020 a z programu pre výskum a inovácie v EÚ. Financiami vo výške 1 a pol miliardy eur prispejú aj členské štáty.

Carlos Moedas, komisár pre výskum, vedu a inovácie povedal: „Infekčné choroby ako AIDS, ebola či malária predstavujú globálnu hrozbu. Najnovšie vypuknutie eboly nám pripomína, že je potrebný ďalší výskum na vývoj liekov a vakcín, ktoré pomôžu zachrániť milióny životov. Európa a Afrika v súčasnosti stupňujú svoje úsilie v boji proti šíreniu infekčných chorôb.“

Program EDCTP2 zahŕňa združenie trinástich európskych krajín a jedenástich afrických krajín. V najbližšej dobe sa chystá vstúpiť aj Švajčiarsko. Oproti prvému programu s rovnomenným názvom sa financie navýšili o jednu miliardu eur. EDCTP 2 sa netýka len malárie a AIDS, ale aj eboly a iných infekčných a parazitárnych ochorení, ktoré sa vyskytujú v oblasti Afriky. Pri tomto projekte sa zvýši aj zapojenie súkromných a verejných investorov.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

O vik

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Afrika ide vpred rýchlym tempom a my chceme byť pri tom

V africkej Angole prebehlo prvé stretnutie EÚ-Afrika na parlamentnej úrovni. Medzi zástupcami Európskej únie nechýbal …

Consent choices