Ako je na tom mechanizmus rozpočtového dohľadu EÚ? Sledujte debatu Európskeho parlamentu!

eu
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Jedným z následkov krízy v EÚ bol nárast rozpočtových deficitov jej členských krajín. Tie sa preto v záujme udržania dlhov na uzde dohodli na lepšej koordinácii a vzájomnom dohľade nad svojimi rozpočtami. Ministri financií musia teraz predkladať svoje rozpočtové plány Komisii na preskúmanie. V prípade nedostatkov musia krajiny svoje rozpočty upraviť, inak sa nevyhnú sankciám. V utorok predloží Komisia parlamentnému plénu svoju správu o dopadoch tohto mechanizmu na financie členských krajín.

V období recesie klesajú daňové príjmy krajín a peniaze daňových poplatníkoch sa využívajú na záchranu bánk a vyplácanie nezamestnaneckých dávok pre ľudí, ktorí prišli o prácu. Nižšie príjmy a vyššie výdavky majú za následok vyššie rozpočtové deficity a vyššiu úroveň verejného dlhu.

Európska komisia tvrdí, že posilnený mechanizmus rozpočtovej kontroly, v rámci ktorého jej musia vlády členských krajín predložiť svoje rozpočtové plány ešte predtým, ako o nich hlasujú národné parlamenty, účinne tlačí členské štáty k tomu, aby obmedzili svoje výdavky.

V roku 2011 sa postup pri nadmernom deficite vzťahoval na 23 z vtedajších 27 členských štátov. V súčasnosti sa vzťahuje len na 11 z 28. Za nadmerný deficit sa považuje deficit vyšší ako 3% HDP. Ak sa členské štáty dostanú do takéhoto mínusu, musia znížiť svoje výdavky (zdravotné a sociálne služby, platy, dôchodky, investície) alebo zvýšiť dane.

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

Grécko, Írsko, Portugalsko a Cyprus sa dostali do takých problémov, že museli požiadať EÚ o finančnú pomoc. Na oplátku ale museli urobiť rozsiahle rozpočtové škrty a reformy a podrobiť sa prísnejšiemu dohľadu. Komisia poukazuje na to, že situácia Írska a Portugalska sa medzitým zlepšila natoľko, že už si môžu opäť požičiavať peniaze na finančných trhoch a pomoc EÚ už nepotrebujú.

Mechanizmus rozpočtového dohľadu vychádza z dvoch legislatívnych balíkov. Tzv. šesťbalík (six-pack), ktorý vstúpil do platnosti v decembri 2011, sa týka celej EÚ. Pre krajiny eurozóny je určený dvojbalík (two-pack), platný od mája 2013.

Diskusiu o správe hospodárskych záležitostí môžete sledovať naživo na našom webovom portáli v utorok 16. decembra od 09:00.

O ram

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o rozpočte: Europoslanci chcú opäť zvyšovať výdavky, nie je to správne

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices