Eduard Kukan. PHOTO: © European Union 2014

Krajiny západného Balkánu na križovatke: Vstúpia do EÚ, alebo sa obrátia na Rusko?

Eduard Kukan. PHOTO: © European Union 2014
Eduard Kukan. PHOTO: © European Union 2014

Nový predseda Komisie Jean-Claude Juncker povedal, že za jeho vedenia nepribudnú nové štáty, no proces štátov západného Balkánu pokračuje ďalej. Ako to vidia viacerí poslanci?

Dve krajiny sú vo fáze rokovaní – Srbsko a Čierna hora. Je to významný pokrok, keďže snaha o pokračovanie rozširovania neustala. Rokovania sú kľúčové. Máme ale tri krajiny, ktoré, povedal by som, čelia vážnym problémom. Bosna a Hercegovina zápasí s vnútornými problémami, politickými blokádami. Nedávno tam boli voľby, badať tam ale len malý pokrok smerom k EÚ a reformám,“ povedal Florian Bieber, koordinátor poradnej skupiny Politika pre Balkán. Problém Kosova je v tom, že ho päť členských štátov EÚ ešte neuznalo, čo je jedna z vecí, ktoré bránia členstvu v EÚ. Macedónsko má tiež nevyriešený spor s Gréckom kvôli názvu a v dôsledku toho sa v krajine objavujú autoritárske tendencie.

V súvislosti s Bosnou je problémom sčasti inštitucionálne usporiadanie, ktoré generuje elity, ktorým chýba zodpovednosť. Ani voľby neriešia problém, pretože v každej časti Bosny vládne niekto iný.

„5.decembra cestovali komisár Hahn a vysoká predstaviteľka Mogherini do Sarajeva, takže to pokladám za šancu pre politické elity v Bosne, keďže teraz môžu dokázať svoj záujem o európsku budúcnosť. Verím, že by Európa mala byť ambicióznejšia,“ reagoval Eduard Kukan.

Na tému výsledkov volieb a konsolidáciu vžitých pozícií, ktoré sa vytvorili na základe Daytonskej dohody, sa vyjadril Miltiadis Kyrkos: „Nie som optimistom, nevidím žiadne východisko pre Bosnu. Vžité stanoviská sú veľmi pevné, myslím, že sú v zložitej pozícii. To ale neplatí pre zvyšnú časť západného Balkánu. Nesmieme zabúdať, že tieto krajiny sú na ceste k Únii buď ako nádejní členovia, alebo ich pred členstvom čaká riešenie špecifických problémov. Tento proces treba podporovať.“

V Srbsku sa riešila dilema, či má ísť smerom na východ alebo zostať v Európe. Elity špekulujú a tvrdia, že ak sa s nimi nebude zaobchádzať v EÚ lepšie, obrátia sa na Rusko. Podobné vyhlásenia srbskej vlády naznačujú, že si chcú zachovať dobré vzťahy s Ruskom. Ďalším faktorom je veľmi zlá hospodárstva situácia Srbska. „Rusko je pripravené platiť. My nie. Povedzme to rovno. Ak by nás požiadali o finančnú pomoc, Únia ju nevie poskytnúť. Rusko áno. Rusko tento aspekt využíva veľmi šikovne, nemali by sme na to zabúdať,“ myslí si Eduard Kukan.

Viac..  Europoslanec Jozef Mihál: Namiesto dane z cukru dovoľte predčasným dôchodcom pracovať

Ivo Vajgl, liberálny poslanec zo Slovinska, ktorý zvyčajne s Eduardom Kukanom súhlasí je tentokrát proti: „Verím, že by sme postupne mali znormalizovať vzťahy s Ruskom. Treba pracovať na otvorených problémoch. Musíme trvať na tom, že Rusko nesmie porušovať medzinárodné právo, že sa má stiahnuť z okupovaných území.“

Viac sa dozviete v priloženom videu:

 

 

O vik

Odporúčame pozrieť

kukan

Zomrel Eduard Kukan, trojnásobný minister zahraničných vecí a bývalý europoslanec

BRATISLAVA / Vo veku 82 rokov zomrel bývalý minister zahraničných vecí, Eduard Kukan. Informáciu zverejnila …

Consent choices