Katarína Karcolová
Katarína Karcolová. PHOTO: red/KK.

Katarína Karcolová: Vďaka dobrovoľníctvu som si našla zmysluplnú prácu

Katarína Karcolová
Katarína Karcolová. PHOTO: red/KK.

BRATISLAVA, 29. 12. 2014 – Ako dieťa bola vedená k dobrým výsledkom v škole, aby neskôr mohla získať dobre platenú prácu. Po ukončení štúdia si však vyskúšala dobrovoľníctvo a to jej otvorilo nové rozmery. Katarína Karcolová (32) pochopila, že šťastie a zmysel sa dá nájsť v živote aj inak ako štandardným prístupom. Sen jej splnil práve dobrovoľnícky pobyt cez program Mládež v akcii, ktorý je od roku 2014 súčasťou nového programu EÚ Erasmus+. 

Už na strednej škole ju zaujímalo všetko, čo súviselo so zahraničím. Nevedela však ešte celkom presne, čo by to malo byť a ako sa k tomu dostať.  Prvý väčší impulz prišiel až na vysokej škole v Nitre, kde spoznala skupinu dobrovoľníkov z rôznych krajín.

To ju inšpirovalo k tomu, aby si po vysokej škole išla dobrovoľníctvo sama vyskúšať. Do zahraničia sa dostala cez Európsku dobrovoľnícku službu, ktorá v rámci programu Erasmus+ ponúka mladým ľuďom vo veku do 30 rokov možnosť vycestovať.

Ako miesto svojej stáže si vybrala Macedónsko, pretože už dlhšie ju lákalo spoznať jednu z balkánskych krajín. Tu vypomáhala s propagáciu v mládežníckej organizácii a stretla tu mnoho ľudí, ktorí mali skúsenosti najmä zo sociálnej oblasti, čo Katarínu inšpirovalo v smerovaní jej ďalšej kariéry.

Viac..  Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

Po návrate na Slovensko pracovala najskôr ako projektová manažérka pre Európsku dobrovoľnícku službu, ktorú aj sama absolvovala. Momentálne pôsobí v neziskovej organizácii Človek v ohrození, kde má na starosti globálne vzdelávanie.

Erasmus+ je program Európskej únie, ktorý podporuje medzinárodné aktivity v oblasti vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu. Program dáva príležitosť študentom, žiakom odbornej prípravy, pedagogickým zamestnancom, pracovníkom s mládežou a dobrovoľníkom stráviť obdobie v zahraničí a zlepšiť tak svoje poznatky, zručnosti a zamestnateľnosť. Na Slovensku je národnou agentúrou programu Erasmus+ pre oblasť mládeže a športu práve IUVENTA.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

chudoba

Európsky zbor solidarity podporí ľudí v núdzi sumou 145 miliónov eur v roku 2024

Dobrovoľnícke činnosti v roku 2024 výrazne posilní nová možnosť financovania, ktorú dnes predstavila Komisia. Nová výzva …

Consent choices