Komisia experimentuje so štátnou pomocou: Čechom a Britom naleje miliardy

Margrethe Vestagerová
Margrethe Vestagerová. PHOTO: Flickr.

Komisárka pre hospodársku súťaž Vestagerová priniesla nové nariadenie o skupinových výnimkách GBER pre Česko a Veľkú Britániu.

V praxi bude česká a britská vláda môcť realizovať projekty bez žiadania o povolenie Komisie. Do roku 2020 tak potečie na rozvoj investícií a infraštruktúry do oboch krajín viac než 6 miliárd eur. Úlohou Komisie bude napomáhanie vládam pri vymýšľaní čo najefektívnejších projektov.

Udelené výnimky poslúžia komisárke Vestagerovej na skúmanie, či voľnejšie ruky, ktoré sa im dostali, dokážu priniesť priehľadnejšie a šetrnejšie narábanie s peniazmi v prostredí štátnej pomoci. Taktiež chce vysledovať, aký dosah na hospodársky rast to bude mať. Skúmanie dosahu nových výnimiek v štátnej pomoci nám ponúkne podklady na to, aby sme pripravili lepšie opatrenia pre pomoc do budúcnosti. Potrebujeme ponúknuť dobrú pomoc, zabezpečiť transparentnosť a určovať, kam peniaze pôjdu a aký je ich dosah na hospodársky rast,“  povedala.

Skupinové výnimky zaviedol ešte Barrosov kabinet. Ich dnešný dosah a úspešnosť prekročili podľa analýz Komisie osemdesiat percent. Komisárka Vestagerová sa preto rozhodla pokračovať v nápade. Aplikovala ho zámerne na dve rozdielne hospodárske prostredia. No napriek pozitívnym očakávaniam si udržuje rezervu: „Zmena pravidiel v štátnej pomoci je len polovica bitky. Kľúčovou výzvou bude modernizácia štátnej pomoci v praxi.“

Viac..  Lídri EÚ podporili plán na použitie výnosov z ruských aktív v prospech Ukrajiny

O mve

Odporúčame pozrieť

brexit

EÚ a Británia sa dohodli na odklade colných pravidiel pre elektromobily

Európska únia (EÚ) a Veľká Británia sa dohodli, že výrobcom elektrických áut poskytnú čas do …

Consent choices