Euro naďalej klesá, cena ropy tiež

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ani druhý týždeň roka 2015 sa pre euro nezačal pozitívne. Ešte počas prvého pracovného dňa klesla spoločná mena eurozóny voči jej americkému náprotivku na úroveň 1,1930 EURUSD. „V utorok sa chvíľu zdalo, že časť strát dokáže euro vymazať. Do záveru obchodovania sa však európska mena prepadla ešte viac ako deň predtým a to až na zatváraciu úroveň 1,1890 EURUSD. Zmenu smerom nahor nepriniesla ani streda. Predbežné údaje o deflácii v eurozóne spôsobili oslabenie sa eura o ďalšie štyri desatiny percenta. Ceny totiž poklesli viac než sa očakávalo a to by znamenalo, že menová únia čelí deflácii prvýkrát od roku 2009,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Tento vývoj cien tiež predurčuje, že ECB je zase o krok bližšie k spusteniu kvantitatívneho uvoľňovania. Stredu tak euro uzavrelo na úrovni 1,1840 EURUSD. V štvrtok vplyvom nelichotivých informácii z Nemecka a obáv pred gréckymi voľbami sa naša domáca mena prepadla až na svoje intradenné minimum 1,1750 EURUSD. V priebehu dňa sa jej z tohto dna podarilo ešte odraziť, no obchodovanie aj tak uzavrela pod hranicou 1,1800 EURUSD. Zmiešané dáta z amerického trhu práce so sebou ale priniesli oslabenie sa dolára v posledný pracovný deň minulého týždňa a pomohli tak euru. Euro zamierilo nahor a za piatok si prvýkrát počas uplynulého týždňa pripísalo voči zelenej bankovke zisky na úrovni 4 desatín percenta a obchodovanie ukončilo na úrovni 1,1840 EURUSD. Za celý týždeň si spoločná mena eurozóny odpísala – 1,3 % svojej hodnoty. V medzimesačnom porovnaní sa euro oslabilo o – 4,3 % a medziročne stratilo na sile – 13 %. Euro sa tak aktuálne nachádza na svojich nových 9 – ročných minimách.

Meny nášho regiónu vo všeobecnosti nasledujú vývoj eura voči doláru. Uplynulý týždeň bol však výnimkou pre maďarský forint a poľský zlotý. Maďarský forint sa v týchto dňoch voči euru pohybuje v blízkosti svojho 3 – ročného minima. V priebehu uplynulého týždňa sa oslabil voči spoločnej mene eurozóny aj nad hladinu 320 EURHUF, ku koncu týždňa sa mu ale podarilo mierne zhodnotiť na úroveň cca 317 EURUHUF. Poľský zlotý sa počas uplynulého týždňa posilnil voči spoločnej mene eurozóny o necelé percento na úroveň 4,2675 EURPLN. Česká koruna sa pobrala smerom k dlhodobým minimám voči euru, za uplynulý týždeň sa oslabila o – 1,7 % až na úroveň 28,1340 EURCZK.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Zasadne poľská NBP, zmenu sadzieb neočakávame 

Tento týždeň zasadá ďalšia centrálna banka spomedzi tých, o ktorých vás pravidelne informujeme. V stredu, 14. januára 2015, bude o menovej politike rozhodovať poľská centrálna banka [NBP]. Predpokladáme, že centrálni bankári krajiny potvrdia základnú úrokovú sadzbu na aktuálnej úrovni. Počas najbližších mesiacov však možno očakávať, že vplyvom deflácie a situácie v Európe môže dôjsť k jej zníženiu. Uplynulý týždeň zasadla britská BoE, ktorá ako sme očakávali, ponechala základnú úrokovú sadzbu na rovnakej úrovni, a to 0,50 %. Britskí centrálni bankári rovnako nechali bez zmeny aj cieľový objem nakupovaných aktív, a to na úrovni 375 mld. GBP.

Ropa Brent aj v tomto roku naďalej klesá 

V prvý deň uplynulého týždňa ceny ropy oslabili. Podpísali sa pod to správy o spomalení rastu v americkom priemysle, ktoré naznačili, že dopyt po komodite bude ďalej klesať. Ropa Brent sa tak obchodovala na úrovni 53,11 USD za barel. Ceny ropy vplyvom spomenutých obáv klesali aj v utorok. Severomorská zmes sa obchodovala za 51,10 USD za barel. K zmene došlo v stredu vplyvom najnovších správ o prekvapujúcom poklese zásob tejto komodity v USA. Cena Brentu tak v stredu mierne vzrástla na 51,15 USD za barel. Tento trend si však udržať nedokázala a už v štvrtok opäť zlacnela až na zatváraciu úroveň 50,96 USD za barel. Štvrtkové obchodovanie s ropou sa odvíjalo od údajov z amerického trhu práce. Pokles cien tejto komodity pokračoval aj v piatok. Cena britskej ropy sa dostala na najnižšiu úroveň od apríla 2009. Posledný pracovný deň týždňa uzavrela na úrovni 50,11 USD za barel. Za týždeň sa cena Brentu prepadla o viac než – 11 %. Medzimesačný pokles dosiahol – 25,5 % a v medziročnom porovnaní stratila ropa na sile – 51 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices