benova
Monika Flašíková-Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2015- Source EP.

Flašíková Beňová: Obmedzenie Schengenu by bolo úspechom pre radikálov a teroristov

benova
Monika Flašíková-Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2015 – source:EP.

Rozprava o smerovaní zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politiky Európskej únie (EÚ), ktorá sa dnes uskutoční na pôde Európskeho parlamentu (EP), sa mala s ohľadom na situáciu na Ukrajine, ako aj bezpečnostné riziká v Sýrii, či v Iraku konať už dávno. Napriek tomu však zostáva veriť, že jej uskutočnenie znamená, že európsku diplomaciu hra na „mŕtveho chrobáka“ už konečne prestane baviť.

Pôjde prakticky o prvú debatu na tému ako ďalej v zahraničnopolitickej a bezpečnostnej oblasti Únie, za prítomnosti šéfky európskeho diplomatického zboru, od vypuknutia bojov na Ukrajine. „Takúto diskusiu malo už dávno iniciovať ešte bývalé vedenie, no stále lepšie teraz, ako nikdy. Pani Mogheriniová bude mať jedinečnú príležitosť ukázať, že vie akým spôsobom napomôcť k riešeniu nahromadených problémov,“ uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Musí podľa nej ísť o jasne formulované rozhodnutia, ktoré postupne rozptýlia existujúce obavy ohľadom vnútornej, ako aj vonkajšej bezpečnosti Spoločenstva.

„Na ich prítomnosť a žalostnú absenciu riešení upozorňujeme dlhodobo. Potrebujeme vedieť, ako dosiahnuť, aby sa otrasné situácie, ako minulotýždňová francúzska masakra, už viac neopakovali. Musíme to tiež jasne formulovať smerom k verejnosti,“ zdôraznila poslankyňa. Nepôjde to ale cestou lacných vyhlásení o potrebe obnovenia kontrol na hraniciach členských štátov EÚ. „Obmedzovanie voľného pohybu osôb, ktorý väčšina Európanov považuje za jeden z najdôležitejších výdobytkov fungovania Únie, by sa vypomstilo nám samým. Pre radikálov a teroristov by to bol len ďalší úspech. Bol by to totiž signál postupného narúšania základných princípov fungovania Spoločenstva. A práve o to im predsa ide,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Výrobky vyrobené nútenou prácou budú zakázané na jednotnom trhu EÚ

 

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices