Na letisku Doneck sa ozývala paľba, veľkú časť ovládla ukrajinská armáda

doneck
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Ukrajinská armáda začala zo soboty na nedeľu „rozsiahlu operáciu“ pri doneckom letisku, ktoré v uplynulých týždňoch ovládli proruskí separatisti. Jednotky verné vláde Kyjeva majú teraz podľa armádneho hovorcu Andrija Lysenka pod kontrolou prevažnú časť letiska, ktoré sa stalo v posledných dňoch dejiskom tvrdých bojov. Podľa separatistov ide o odvetu za minuloročné povstalecké víťazstvo. Moskva dala nad ofenzívou Kyjeva najavo „krajné znepokojenie“.

Časť letiska ovládaná armádou sa koncom týždňa dostala pod silný tlak povstaleckých oddielov. Vzbúrenci už v piatok oznámili, že letisko „s konečnou platnosťou“ padlo do ich rúk. Kyjev stratu nepotvrdil, aj keď armádne správy pripúšťali, že situácia je „zložitá“.

Už v sobotu armáda prisunula k areálu letiska posily a prerazila koridor, ktorým prepravila do bezpečia zranených vojakov.

Celú noc bolo v centre Donecka počuť streľbu z ťažkých zbraní, ktorá v skorých ranných hodinách nabrala na intenzite. Dva granáty dopadli aj blízko stredu mesta, kde nejazdí verejná doprava a kde obchody zostali zatvorené.

Časť mesta je bez vody a elektriny, život v Donecku sa dnes prakticky zastavil. Za posledných 24 hodín prišli o život štyria ukrajinskí vojaci a 32 sa zranilo, povedal Lysenko. O stratách na strane povstalcov nie sú žiadne informácie.

Ukrajinskú ofenzívu potvrdili i doneckí separatisti, ktorí v nedeľu vydali emotívnu výzvu „občanom Doneckej ľudovej republiky“. Jej hlavným obsahom je varovanie pred panikou a pred účinkami kyjevskej propagandy.

„Donbas ešte nikto nezrazil na kolená, naučili sme sa bojovať a víťaziť, hoci poznáme aj horkosť prekážok. Spoločne píšeme dejiny, víťazstvá sú pred nami,“citovala vyhlásenie doneckého „ministerstva obrany“ povstalecká agentúra Novorossija.

Ukrajinská armáda podľa povstaleckých zdrojov zaútočila na letisko z troch strán s použitím dolestrelectva, tankov a raketometov.

Ťažkej paľbe boli vystavené i donecké obývané štvrte, z ktorých povstalci proti postupujúcim vojskám pálili z mínometov a granátometov. Podľa ruskej agentúry TASS nad neďalekým mestom Horlivka krúžili ukrajinské bombardéry Su-24, do bojov v Donecku sa ale nezapojili.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

„Podarilo sa nám takmer vyčistiť tú časť letiska, ktorá, ako určujú demarkačné čiary, patrí k územiu pod kontrolou ukrajinských jednotiek,“ povedal Lysenko.

Rovnaká situácia je aj v jednej štvrti ležiacej v blízkosti letiska, informovala agentúra AFP.

Chcú rozpútať vojnu

Po dnešnej ofenzíve na doneckom letisku sa ukrajinská armáda podľa neho prebojovala na svoju predošlú pozíciu, a vraj tak neporušila podmienky prímeria, na ktorých sa dohodli obe strany ešte v Minsku.

Rusko je podľa kremeľského hovorcu ukrajinskou ofenzívou krajne znepokojené.

„V Donecku boli obnovené rozsiahle operácie, ostreľujú sa obytné štvrte, obývané oblasti. Taká situácia pochopiteľne nijak neprispieva k realizácii minských dohôd a k hľadaniu ciest na urovnanie situácie,“ povedal moskovskému rozhlasu hovorca Dmitrij Peskov.

Dodal, že Kremeľ svoje stanovisko dá ešte najavo.

Šéf doneckých separtistov Alexander Zacharčenko vo vyhlásení pre ruské médiá povedal, že „Kyjev sa snaží o odvetu za ťažkú vojenskú porážku, ktorú mu doneckí bojovníci zasadili vlani“. Cieľom Ukrajiny je vraj rozpútať na východe krajiny skutočnú vojnu.

Štyritisícosemsto obetí

Konflikt na východe Ukrajiny si od minulého roka vyžiadal vyše 4800 ľudských obetí. Obe strany už niekoľkokrát uzavreli prímerie, no nedodržiavajú ho.

Na dvojdňovom pokoji zbraní sa v sobotu dohodli ako separatisti zo samozvanej Luhanskej ľudovej republiky, tak i prívrženci Kyjeva. Boje majú utíchnuť počas pravoslávnych sviatkov Krstu Pána, ktorý pripadá na nedeľu a pondelok.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

kino

EÚ napriek vojne na Ukrajine organizuje v Moskve filmový festival

V Moskve sa od 1. do 15. novembra pod mottom „Kino spája“ uskutoční Európsky filmový …

Consent choices