Anna Záborská. PHOTO: © European Union 2014

Záborská: Výbor FEMM schválil kontroverznú správu o rovnosti medzi mužmi a ženami

Anna Záborská. PHOTO: © European Union 2014
Anna Záborská. PHOTO: © European Union 2014

Výbor Európskeho parlamentu pre práva žien a rodovú rovnosť (FEMM) dnes schválil návrh správy belgického poslanca Marca Tarabellu o rovnosti žien a mužov v Európskej únii v roku 2013. Text správy označuje sexuálne a reprodukčné práva za základné ľudské práva a presadzuje ľahký prístup k umelému ukončeniu tehotenstva na európskej úrovni.

„Ženský výbor v tejto otázke prekročil kompetencie Európskeho parlamentu. Oblasť zdravotnej starostlivosti totiž patrí do právomoci členských štátov. Žiaľ, ani moje pozmeňovacie návrhy, ani návrhy kolegov, ktoré sa snažili vypustiť z textu aspoň jeho najnezmyselnejšie časti, neboli prijaté,“ uviedla po hlasovaní slovenská europoslankyňa Anna Záborská, ktorá je už tretie volebné obdobie členkou ženského výboru.

V záverečnom hlasovaní výbor správu schválil v pomere 24 hlasov za, 9 proti a 2 poslanci sa zdržali. Znamená to, že o správe bude hlasovať plénum Európskeho parlamentu. Očakáva sa, že voči jej prijatiu sa zdvihne rovnako silná vlna odporu občanov, ako to bolo pred rokom v prípade správy poslankyne Estrela. Tú nakoniec Európsky parlament neschválil. „Naopak, namiesto správy prijal uznesenie, podľa ktorého tieto otázky patria do výlučnej kompetencie členských štátov,“ pripomenula Anna Záborská.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

O ram

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices