maros sefcovic
Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Maroš Šefčovič diskutoval s poslancami o otázkach energie

maros sefcovic
Podpredseda Komisie Maroš Šefčovič. PHOTO: Flickr.

EÚ čelí neustálemu riziku prerušenia dodávok energie. 10 % domácností si nemôže dovoliť poriadne zakúriť a na druhej strane sa zas veľké množstvo energie premrhá. V pondelok a utorok adresoval tieto slová poslancom podpredseda Komisie zodpovedný za energetickú úniu Maroš Šefčovič. Členov výborov pre energetiku a priemysel oboznámil so svojou predstavou energetickej únie a vypočul si aj ich požiadavky a obavy. O energetike sa bude rokovať ja na blížiacom sa medziparlamentnom seminári v Turecku.

Komisár Šefčovič poslanom povedal, že projekt energetickej únie by mal byť predstavený koncom februára. V jeho konečnom znení bude zakotvená aj vyjednávacia pozícia EÚ v rámci rokovaní o parížskej klimatickej dohode a taktiež bude obsahovať aj legislatívne návrhy na dosiahnutie energetických a klimatických cieľov, ktoré si EÚ stanovila do roku 2030.

Predseda energetického výboru Jerzy Buzek (EĽS, Poľsko) záverom schôdze pripomenul, že „v blízkej budúcnosti bude najdôležitejšou úlohou implementácia existujúcej legislatívy členskými štátmi.“ Maroš Šefčovič k tomu dodal, že „pri monitorovaní musíme byť prísnejší.“

Bezpečnosť dodávok

Krišjānis Kariņš (EĽS, Lotyšsko) vyjadril svoje znepokojenie nad bezpečnosťou dodávok plynu z Ruska. Maroš Šefčovič mu na to odpovedal, že „musíme diverzifikovať trasy i zdroje dodávok energie.“ Spomenul pritom zásoby plynu v Kaspickej oblasti a Stredomorí.

Prijateľnosť cien a energetická účinnosť

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Dana Nicu (S&D, Rumunsko) a Kateřinu Konečnú (GUE/NGL, ČR) zaujímalo, či nové návrhy povedú k zníženiu cien energie pre konečných spotrebiteľov. Šefčovič poukázal na energetickú účinnosť a označovanie energie, ktoré je podľa jeho slov „potrebné aktualizovať.“ Dodal, že EÚ by takisto mohla podporovať renováciu budov.

Roger Helmer (ESPD, Spojené kráľovstvo) vyjadril svoje obavy nad vysokými cenami, ktoré za energiu platia firmy.

Obnoviteľné zdroje

Podľa Bass Eickhouta (Zelení, NL) by mali byť otázky klimatických zmien úzko prepojené s otázkami energetickej bezpečnosti.

Julie Girling (EKR, Spojené kráľovstvo) chcela vedieť viac o tom, ako EÚ podporuje využívanie obnoviteľných zdrojov, akým je napríklad prílivová energia. Maroš Šefčovič ju ubezpečil, že jedným zo spôsobov financovania takýchto projektov môže byť aj Junckerov investičný plán.

Morten Helveg Petersen (ALDE, Dánsko) vyzval Komisiu k tomu, aby sa postarala o to, aby bol Parlament ako spoluzákonodarca plne začlenený do rozhodovacieho procesu.

V dňoch 5. až 6. februára pocestuje do tureckej Ankary päťčlenná parlamentná delegácia vrátane Elmara Broka, predsedu zahraničného výboru a Jerzyho Buzeka, šéfa energetického výboru. Poslanci tu budú spoločne so svojimi náprotivkami zo západného Balkánu a Turecka rokovať o otázkach energie, vrátane energetickej účinnosti a bezpečnosti dodávok energie.

O ram

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices