Bernd Lange
Predseda výboru pre medzinárodný obchod Bernd Lange. PHOTO: © European Union 2015 - Source EP.

Parlamentný spravodajca Bernd Lange o dohode TTIP

Bernd Lange
Predseda výboru pre medzinárodný obchod Bernd Lange. PHOTO: © European Union 2015 – Source EP.

V júni 2013 začali USA a EÚ rokovať o najrozsiahlejšej dohode o voľnom obchode na svete. Sľubuje hospodársky rast a nové pracovné miesta. No aj po siedmych kolách rokovaní zostávajú niektoré otázky nevyriešené. O pripravovanej dohode sme sa preto porozprávali s predsedom výboru pre medzinárodný obchod, nemeckým sociálnym demokratom Berndom Langom. Ako spravodajca pre TTIP dohliada na vypracovanie správy hodnotiacej prebiehajúce rokovania.

Tvrdíte, že táto správa by mala viesť k novému začiatku. Prečo?

TTIP je ako loď v rozbúrených vodách. Na to, aby mohol Európsky parlament túto dohodu schváliť, je potrebné začať odznova. A na to, aby sme mohli komunikovať s občanmi a reagovať na ich obavy, potrebujeme absolútnu transparentnosť.

Takisto je nutné zhodnotiť doterajšie konanie. Dospeli sme napríklad k poznaniu, že v niektorých oblastiach, ako chemický priemysel, nebudeme schopní dosiahnuť žiadnu dohodu.

Musíme riešiť aj tie najkontroverznejšie otázky, akou je napríklad aj ISDS, systém urovnávania sporov medzi investorom a štátom, ktorý podnikom umožňuje žalovať štáty za ušlý zisk.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Dohoda TTIP vyvolala vlnu obáv – od invázie chlórovaného kuracieho mäsa cez odstránenie zemepisného označenia pôvodu až po privatizáciu verejných služieb. Sú tieto obavy opodstatnené?

Problém je v tom, že vyjednávací mandát nebol zverejnený hneď na začiatku. Tento nedostatok transparentnosti vyvolal množstvo zbytočných obáv, ako ukazuje aj prípad chlórovaného kuracieho mäsa. No niektoré obavy majú svoje opodstatnenie. O ochrane zemepisného označenia pôvodu rozhodne potrebujeme rokovať. Želám si, aby sa aj do budúcnosti zachovala istota, že parmezán bol vyrobený v Parme a Schwarzwaldská šunka v Schwarzwalde a nie napríklad v Ontariu.

Ako sa mala EÚ postaviť k riešeniu problémov týkajúcich sa tretích krajín, ktorých sa TTIP dotkne? Také Turecko alebo Mexiko majú dohody o voľnom obchode s EÚ alebo USA.

Musíme zabezpečiť, aby ich záujmy boli brané do úvahy a zahrnuté do rokovaní.

Myslíte si, že sa dohodu TTIP podarí uzavrieť do konca tohto roku?

To záleží na Spojených štátoch.

O ram

Odporúčame pozrieť

europsky parlament, brusel

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä rozpočet a kauzu Paradise Papers

Poslanci budú tento týždeň hlasovať do rozpočte EÚ na rok 2018, rokovať o založení nového …

Consent choices