Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 5. týždňa 2015

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

EUROZÓNA

Celá eurozóna, okrem iných, očakáva ako dopadne vyjednávanie Grécka s medzinárodnými veriteľmi. Podľa najnovších informácii, grécka vláda doposiaľ ukázala len nekompromisný postoj. Vládny kabinet, ako už vopred avizoval, totiž nebude spolupracovať s misiou Medzinárodného menového fondu [MMF] a EÚ a nemá záujem o predĺženie platnosti súčasnej úverovej dohody. Vyhlásil to grécky minister financií Varoufakis. Odvolal sa pritom na mandát, ktorý jeho vláda získala v nedávnych parlamentných voľbách. Podľa jeho slov, ak by vláda pristúpila k tomuto kroku, sklamala by dôveru jej voličov. Šéf skupiny ministrov financií eurozóny Dijsselbloem uviedol, že o ďalšom postupe zúčastnené strany rozhodnú pred posledným februárovým dňom, kedy končí platnosť súčasnej medzinárodnej úverovej dohody. Nemecká kancelárka Merkelová a nemecký minister financií Schäuble odmietli škrty gréckeho dlhu, ktorý je vo výške 320 mld. EUR. Merkelová pripomenula, že dobrovoľné odpísanie dlhu súkromných veriteľov už nastalo a banky teda už raz pomohli Grécku dostať sa spod ťarchy miliárd. Ďalšie dôvody pre úpravu dlho preto nevidí.

SLOVINSKO

„Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s Investoros Services zlepšila kreditný rating Slovinska z pôvodného stupňa Ba1 na súčasný Baa3 a pridelila krajine stabilný výhľad. Týmto rozhodnutím sa Slovinsko dostalo do investičného pásma“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Pod zlepšenie ratingu sa podpísalo presvedčenie agentúry o pokroku v oblasti rozpočtovej konsolidácie. Okrem toho sa zlepšilo aj politické prostredie. Na základe týchto skutočností sa zvyšuje pravdepodobnosť, že Slovinsko pristúpi aj k ďalším ekonomickým a fiškálnym reformám. Agentúra pozitívne hodnotí aj stabilizáciu bankového sektora krajiny. Podľa jej odhadov sa podarí stlačiť rozpočtový deficit počas roku 2015 pod hranicu 3 % HDP a dosiahnuť prebytok primárneho rozpočtu. V nadväznosti na tieto správy zažili slovinské dlhopisy „rally“. Výnosy benchmarkových cenných papierov poklesli na rekordné minimá.

RUSKÁ FEDERÁCIA

Medzinárodná ratingová agentúra Standard&Poor’s Ratings Services [S&P] zhoršila dlhodobý rating záväzkov Ruska v zahraničnej mene zo stupňa BBB- na aktuálny stupeň BB+. Týmto krokom tak poslala najväčšiu krajinu sveta do špekulačného pásma, prvýkrát za posledných 10 rokov. Výhľad je negatívny. V rovnakom pásme sa nachádzajú aj krajiny ako Bulharsko a Indonézia. Zhoršenie ratingu Ruska odráža presvedčenie agentúry S&P, že flexibilita monetárnej politiky v krajine je obmedzenejšia. Prognóza hospodárskeho rastu krajiny sa navyše zhoršila a agentúra taktiež predpokladá zvýšené riziko, že ruské rozpočtové rezervy sa znížia, nakoľko tlak zo zahraničia narastá a vláda zvyšuje podporu pre ekonomiku. Najväčší svetový exportér energií totiž bojuje s recesiou po tom, čo ceny ropy poklesli na niekoľkoročné minimá. Krajina, ktorej vládne Putin navyše naďalej čelí sankciám za aktivity na Ukrajine. Tieto sankcie „odstrihli“ ruských korporátnych dlžníkov od medzinárodných dlhopisových trhov a potlačili ich chuť na rubeľ. Ten sa v ostatnom období nachádza na svojich historických minimách. Podľa najnovších informácií EÚ zvažuje uvalenie nových sankcií na Rusko, ako reakciu na obnovenie bojov na východe Ukrajiny.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

UKRAJINA

Ministri financií krajín EÚ uplynulý týždeň súhlasili s dodatočnou finančnou pomocou pre Ukrajinu. Jedná sa o 1,8 mld. EUR, ktoré majú nášho východného suseda zachrániť pred bankrotom. Poskytnuté by podľa Európskej komisie mali byť v troch tranžiach, každá vo výške 600 mil. EUR. Do úvahy prichádza aj možnosť zvýšenia pomoci v neskoršej fáze. Podmienkou vyplatenia úveru je podpísanie takzvaného memoranda o porozumení, čím sa Kyjev zaviaže k reformám. Zo strany MMF činí schválená pomoc pre Ukrajinu 17 mld. EUR. Ukrajinskí predstavitelia však dúfajú, že v priebehu ďalších rokovaní dôjde k poskytnutiu ďalších úverov.

GRÉCKO

Po Slovinsku a Rusku je aj Grécko na zozname prehodnocovania ratingov. Medzinárodná ratingová agentúra S&P avizuje možné zhoršenie ratingu Grécka. Môžu za to niektoré postoje novej gréckej vlády k hospodárskej a rozpočtovej politike. Vzhľadom na to sa dlhodobý aj krátkodobý rating záväzkov záväzkov tejto krajiny dostal do procesu revízie s možnosťou zníženia. V súčasnosti sa nachádza na stupni B.

NEMECKO

Po tom, čo eurozóna bojuje so stagnáciou cien, resp. miernou defláciou, nepriniesla pozitívne správy ani jej najväčšia ekonomika, Nemecko. Spotrebiteľské ceny podľa predbežných harmonizovaných údajov, ktoré umožňujú porovnanie s ostatnými členmi Európskej únie a ktoré najnovšie zverejnil Štatistický úrad krajiny, klesli o – 0,5 %. Odhady pritom hovorili o miernejšom medziročnom poklese, a to o dve desatiny percenta. Nemecká medziročná inflácia sa tak v januári prvýkrát od októbra 2009 prepadla do negatívneho teritória. Spotrebiteľská inflácia v najväčšej európskej ekonomike teda v prvom mesiaci tohto roka hlboko zaostala za cieľovou hodnotou Európskej centrálnej banky, ktorá považuje za optimálne, aby v strednodobom horizonte ceny rástli priemerným medziročným tempom tesne pod hranicou 2 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices