Letná brigáda vo Francúzsku? Kašli na agentúry, dokážeš to aj sám!

Podobné slová som si povedal aj ja sám minulé leto. Veľa som sa napočúval o pracovných agentúrach, ktoré si na poplatkoch berú viac než sa dá zarobiť. Povedal som si, že keď to dokážu ony, nemôže to byť niečo s čím by som si sám neporadil. Mal som pri tom však aj určité obavy. Nevedel som veľmi dobre po francúzsky, nemal som skúsenosti so sezónnou prácou a bol som sám.

Postavil som sa k tomu tak, že som Európan, som tu všade doma a nestratím sa. Plán bol nájsť si prácu v niekde pri oceáne. Rozhodol som sa pre región Pays de la Loire. Prvá otázka, ktorú bolo treba vyriešiť bolo nájsť si miesto na spanie. Na počiatku, keď som hľadal prácu chodil a pohovoch, som na nocľah využíval sieť couchsurfing.com a takisto som sa rýchlo dokázal spriateliť s ľuďmi, ktorí mi pomáhali. Francúzi vedia byť oveľa priateľskejší, než sa o nich hovorí. Možností na ubytovanie je mnoho, ale iba ak sa o to začnete zaujímať ešte pred začiatkom sezóny. Ak sa teda bavíme o letnej sezóne, už v polke mája by som odporučil mať zaistené ubytovanie. Inak sa môže pracovný pobyt pomerne predražiť.“Sezonieri“, ako sa sami letní pracovníci nazývajú si vyberajú väčšinou na prespávanie len stan, alebo obytný karavan. Aj keď sa nepovažujem za zhýčkaného človeka, predstava každodennej práce v kombinácii so spánkom  v  stane za každého počasia v atlantickom pásme mi nijako nevoňala. Prekvapivo prenájom malého bytu nie je oveľa drahšou voľbou od kempovania a v stupni komfortu je to neporovnateľný výber, to mi môžte veriť. V prípade zháňania ubytovania odporúčam osloviť realitku Foncia. Majú pobočky po celej krajine, sú ohromne nápomocní a vedia nájsť slušné bývanie v prípustných cenách.

O Francúzoch sa hovorí, že sú to byrokrati. Tento raz to ale nie je žiadne ohováranie. Sú, a veľkí. Pripravte sa na chytanie za hlavu. Tak pre príklad: na to, aby ste si otvorili účet v banke, potrebujete mať ustálený pobyt, takzvaný „domicile“. Na to aby, vám niekto niečo prenajal, čiže na získanie domicile, potrebujete účet v banke. Aha, problém. Bez účtu nie je ubytovanie, bez ubytovania nie je účet. Vynájsť sa dá napríklad tak, že si práve v tej spomínanej agentúre Foncia, dohodnete vydanie neoficiálneho dokumentu na ktorom sa tvrdí, že máte určité bydlisko vo Francúzsku, s týmto dokumentom pôjdete do banky, kde vám na základe toho vystavia účet a odtiaľ musíte utekať naspať do realitnej kancelárie, aby ste si so založeným účtom mohli uzavrieť nájomnú zmluvu. Vo Francúzsku sa niekedy veľa nabeháte – kvôli papierom.

Odporúčam mať pri sebe pri všetkých vybavovačkách fotokópie dokladov. Francúzi ich milujú, vyžadujú, ku všetkému prikladajú, občas v procese stratia a opätovne vyžadujú. Netreba si nad tým lámať hlavu, netreba sa ani rozčuľovať. Je to tak. Po čase na to aj tak budete reagovať mávnutím ruky a slovami „to nič, to Francúzsko“. Je pomerne zaujímavé, že popri fotokópiách dokladov si často vyžadujú fotokópiu rodného listu. Niekedy to chcú mať aj úradne preložené. Na začiatku som sa pozastavoval, prečo, keď drží pani úradníčka v ruke fotokópiu môjho občianskeho preukazu aj pasu s jasne uvedeným dátumom aj miestom narodenia, žiada odo mňa aj rodný list. Argumentoval som jej tým, že môžme na základe týchto dvoch dokumentov a toho, že sa s ňou z očí do očí rozprávam, s vysokou pravdepodobnosťou usúdiť, že som bol narodený. Nuž, ale na byrokraciu sú logika aj argumenty krátke a preto som sa neraz musel otočiť na päte a ísť si vytlačiť rodný list.

10313540_10204032107710967_4718740698427679653_n

Keď už máme, kde bývať aj bankový účet je načase si nájsť prácu. Odporúčam zaregistrovať sa na serveri www.pole-employ.fr . Je to skutočne dobre prepracovaná stánka na ktorej sa dajú veľmi ľahko vyhľadať pracovné ponuky priamo vo vašom okolí. Do pozornosti by som dal napríklad aj stránku www.jobaviz.com .V prípade, že by ste chceli napríklad pracovať na zbere ovocia, alebo na farmách, odporúčam dohodnúť si prácu cez tieto stránky. Farmy sú rozsiahle, ďaleko od seba a nie vždy na nich nájdete majiteľa.

Ja som sa rozhodol pre prácu v oblasti služieb a preto som sa rozhodol obísť si miestne pohostinstvá po vlastných s CV-čkami v ruke. Ak je vaša úroveň francúzštiny na ako-tak obstojnom stupni a chceli by ste si ju zlepšiť konverzáciami, odporúčam tento druh práce. Počas sezóny potrebujú veľké množstvo zamestnancov a pracovná ponuka je často vyššia od dopytu. Preto sú zamestnávateľa ochotní pri výbere privrieť oko nad naším slovenským akcentom. O prácu nebola núdza, stihol som si počas jedného leta vyskúšať rovno 3 pracovné pozície.

O tom čo som konkrétne robil, ako aj o ďalších nástrahách a výhodách života v krajine galského kohúta napíšem v najbližšom blogu!

Bonne chance!

O Adam Augustin

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices