Hollande a Merkel budú v Elyzejskom paláci rokovať o mieri na Ukrajine

elyzejský palác
Elyzejský palác. PHOTO: Flickr.

KYJEV/PARÍŽ – O osude mierových dohôd z Minska a urovnaní konfliktu medzi proruskými separatistami na východe Ukrajiny a kyjevskou vládou budú v piatok rokovať v Paríži. V Elyzejskom paláci sa francúzsky prezident prezident François Hollande stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkel.

Práve v prítomnosti oboch západných štátnikov sa minulý týždeň v Minsku ukrajinský prezident Petro Porošenko dohodol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na vyhlásení nového prímeria a na sérií krokov, ktoré majú viesť k urovnaniu konfliktu.

Napriek prímeriu ale proruskí separatisti tento týždeň dobyli dôležitý dopravný uzol Debaľceve. Na túto porážku zareagoval Porošenko návrhom pozvať na východ Ukrajiny medzinárodné mierové sily OSN v podobe policajnej misie Európskej únie, no bez účasti Ruska ako „agresora“. Tento nápad vzápätí odmietlo Rusko, ktoré v Bezpečnostnej rade OSN má právo veta.

Jasné záruky

Hollande, Merkel, Putin a Porošenko sa počas štvrtkového telefonického rozhovoru zhodli, že snaha presadiť mierové dohody by mala pokračovať. Ukrajinský prezident sa domáhal „jasných záruk“, že sa porušenie prímeria nebude inde opakovať, ale ani Merkel, ani Hollande sa o osude Debaľceve nezmienili.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Vzápätí po dobytí mesta, ktoré predstavovalo výbežok vo frontovej línií zasahujúcej do povstaleckého územia, separatisti ohlásili, že v súlade s dohodami začínajú sťahovať ťažké zbrane od línie dotyku s ukrajinskými vládnymi silami.

Prestrelky a potýčky medzi separatistami a ukrajinskou armádou sa ale odohrávajú pri dôležitom azovskom prístave Mariupol, ktorý doteraz držia vládne oddiely. Pád tohto polmiliónového mesta do rúk ruských povstalcov by znamenal ďalší krok k zaisteniu pozemného spojenia Ruska s polostrovom Krym, ktorý Moskva anektovala vlani v marci.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Skutočný a trvalý mier v Európe prináša len Európska únia

Deň Európy v Košiciach je symbolickou udalosťou oslavujúcou narodeniny Európskej únie. Súčasťou bohatého programu je aj …

Consent choices