Povstalecké zóny na Donbase sú bez plynu, Rusko chce pomôcť

plyn
PHOTO: Ilustračné Flickr.

KYJEV – Ukrajina zastavila dodávky zemného plynu do povstelckých oblastí na východe krajiny. Podľa vodcu rebelov Andreja Purgina si už v noci „ľudová republika“ v Donecku zaistila priame dodávky z Ruska. Luhanskí separatisti ale vraj s plynom vydržia len do dnešného popoludnia. Ruská vláda chce plyn na Ukrajinu poslať ako humanitárnu pomoc.

„Kohútiky sa v stredu večer úplne zatvorili, žiadny plyn neprúdi. Dodávku z Ruska sme už zaistili,“ konštatoval Purgin.

V oblasti, kde sa teploty pohybujú pod desiatimi stupňami mrazu, môže podľa médií zastavenie dodávok spôsobiť vážne hospodárske škody a skomplikovať život domácnostiam.

V Luhansku sú vraj povstelecké zóny bez plynu. „Premiér“ luhanskej povstaleckej vlády Gennadij Cypkalov povedal, že vedenie vzbúrencov rokuje o situácii s Ukrajinou i „s inými štátmi“. Prerušenie dodávky označil za prejav politického a hospodárskeho nátlaku.

Odchod z Debaľceve

Z ukrajinského mesta Debaľceve odišlo 90 percent ukrajinských vojakov. Mesto je plne pod kontrolou separatistov. Oznámil to v Kyjeve hovorca ukrajinskej protipovstaleckej operácie Anatolij Stelmach. Ustupujúci vojaci podľa neho zaujali nové, výhodnejšie obranné pozície. Paľba v okolí Debaľceve ale neustala, povstalci v noci obsadili ďalšie tri okolité obce.

Ukrajinská armáda v stredu v Debaľceve utrpela porážku a pod tlakom povstaleckých oddielov musela dôležitú železničnú križovatku vypratať. Informácie o obetiach sa rôznia.

Vzbúrenci počítajú ukrajinské straty na tisíce, Kyjev hovorí o desiatkach mŕtvych. Separatisti zriadili v Debaľceve vojenské veliteľstvo a mŕtvych vyvážajú za hranice do ruského Rostova, píše agentúra Unian.

V ukrajinských médiách sa objavila kritika kyjevského vojenského velenia, ktorého chyby údajne debaľcevský ústup vyvolali. „Prvým krokom vrchného veliteľa Petra Porošenka musí byť odvolanie Muženka a jeho kamarátov,“ napísal na facebooku poslanec Viktor Baloha.

Koordinátor ukrajinských dobrovoľníckych oddielov Vitalij Dejneha na tlačovej konferencii v Kyjeve prehlásil, že to bol práve Muženko, kto blokoval včasný ústup vládnych jednotiek z Debaľceve.

Armáda stratila ďalších mužov

Povstalci dnes oznámili, že južne od Debaľceve armáda v noci stratila ďalších 40 mužov. Separatistické jednotky podľa hovorcu povstaleckého ministerstva obrany Eduarda Basurina obsadili v okolí mesta obce Hostra Mohyla, Savelivka a Bulavyne.

Armáda údajne v noci dvanásťkrát porušila prímerie, čo podľa Basurina vyvolalo náležitú odpoveď povstaleckých zbraní.

Armádne zdroje oznámili, že vzbúrenci pokračovali v ostreľovaní ukrajinských pozícií pri meste Mariupol na juhu doneckej oblasti. V štrnástich prípadoch do bojov nasadili raketomety a v 21 delá a mínomety.

Ozbrojené strety sú hlásené aj z obce Pisky neďaleko doneckého letiska. Za posledných 24 hodín podľa Kyjeva armáda stratila 14 vojakov.

Sťahovanie techniky

Vzbúrenci údajne pokračujú v sťahovaní ťažkej vojenskej techniky z bojovej línie, ako to znepriateľeným stranám prikazuje dohoda o prímerí z minulého týždňa. Podľa Basurina bolo z fronty odsunutých ďalších 20 kusov ťažkej výzbroje. Ďalšie zbrane budu odsunuté v náväznosti na dodržiavanie prímeria.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

V miestach, kde sa nebojuje stiahnu behom najbližších troch až štyroch dní, uviedol Basurin. Za priaznivých okolností by separatisti mohli z fronty odsunúť ťažkú výzbroj skôr ako za dva týždne. „Akonáhle to umožní situácia, budú zbrane odsunuté aj z Debaľceve,“ povedal Basurin ruskej televízii Rossija 24.

Medzinárodné bezpečnostné jednotky

Ukrajinská bezpečnostná rada štátu schválil návrh prezident Petra Porošenka pozvať do krajiny medzinárodné mierové jednotky. Oznámil to tajomník rady Oleksandr Turčynov. Podľa predstavy Kyjeva by tieto sily mali byť rozmiestnené v Donbase pozdĺž frontovej línie a na hranici s Ruskom.

Príslušnú výzvu adresovanú Rade bezpečnostni OSN a Európskej únii by podľa šéfa Rady národnej bezpečnosti a obrany mali pripravit ministerstvo zahraničných vecí. Jej končené schválenie prislúcha parlamentu.

Neustále porušovanie dohôd

Tajomník rady Oleksandr Turčynov dodal, že rada toto rozhodnutie prijala s ohľadom na neustále porušovanie mierových dohôd Ruskom a „ilegálnymi ozbrojenými skupinami v Donbase“ kontrolovanými Moskvou.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko svoj návrh predniesol v stredu večer na zasadnutí bezpečnostnej rady. Povedal priitom, že ak s ním bude rada súhlasiť, mieni zahájiť konzultácie so zahraničnými partnermi. Predbežne už mal mierovú komisiu konzultovať s prezidentmi Francúzska a Ruska a nemeckou kancelárkou minulý týždeň na summite v Minsku.

Policajná misia Európskej únie

„Navrhol som bezpečnostnej rade posúdiť otázku pozvania mierovej misie na Ukrajinu,“ uviedol ukrajinský prezident Petro Porošenko. „Myslím si, že by bolo najlepšie, keby to bola policajná misia Európskej únie,“ dodal Porošenko.

Podľa agentúry RIA Novosti prezident zároveň hovoril o prizvaní „mierovej misie OSN“, ktorá by pôsobila na základe zmocnenia Rady bezpečnosti OSN.

Porošenkovo vystúpenie na bezpečnostnej rade sa vysielalo v priamom prenose. Nasledovalo po ústupe ukrajinských síl zo strategicky položeného mesta Debaľceve na východe Ukrajiny.

Zmeny v zákone o vojnovom stave

Prezident rovnako rade a parlamentu navrhol zmeny v zákone o vojnovom stave, aby uľahčil obranu krajiny.

Z Debaľceva bolo podľa Porošenka stiahnutých 2 475 ukrajinských vojakov a to takmer s 200 kusmi techniky. „Vojaci splnili svoju povinnosť. Dokázali, že Ukrajina plní minské dohody,“ zdôraznil.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Zástupcovia členských krajín (Rada EÚ) v pondelok prijali odporúčanie, ktoré nabáda členské štáty eurobloku, aby …

Consent choices