Záchranný systém e-call: od roku 2018 budú všetky autá vybavené špeciálnou technológiou

nehoda
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Rada 2. marca 2015 prijala pozíciu týkajúcu sa požiadaviek typového schválenia pri zabudovanízariadení eCall do nových motorových vozidiel. Systém eCall používaný v celej EÚ je určený na zrýchlenie poskytovania záchranných služieb pri dopravných nehodách.

Nové vozidlá budú na tento účel musieť byť vybavené bezdrôtovými zariadeniami, ktoré automaticky vyšlú núdzový signál na číslo tiesňového volania 112.

Systém eCall prispeje k zníženiu počtu zranení a úmrtí pri dopravných nehodách v rámci Únie. Predpokladá sa, že skráti čas reakcie v núdzových situáciách o polovicu, čo povedie k záchrane životov a rýchlemu ošetreniu zranení.

Zavedenie 

Od 31. marca 2018 budú výrobcovia áut musieť vybaviť všetky nové typy automobilov palubnou technológiou, ktorá bude komunikovať s interoperabilnou službou eCall využívajúcou tiesňovú linku 112.

Infraštruktúra pre systém eCall by mala byť vytvorená do 1. októbra 2017. K jej používaniu by všetci spotrebitelia mali maťbezplatný prístup.

Prístup k iným na diaľku poskytovaným záchranným službám 

Majitelia vozidiel budú okrem systému eCall využívajúceho tiesňovú linku 112 mať aj naďalej prístup k službám tretích strán. Tieto doplnkové služby by však nemali ovplyvňovať fungovanie palubného systému eCall využívajúceho tiesňovú linku 112.

Volanie na číslo tiesňového volania 112 bude tiež možné spustiť manuálne, pričom manuálne ovládanie bude nainštalované tak, aby sa zabránilo jeho náhodnému spusteniu.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Zariadenia eCall budú kompatibilné so satelitnými navigačnými systémami Galileo a EGNOS, pričom výrobcovia budú mať možnosť zabezpečiť aj kompatibilitu s inými navigačnými systémami.

Ochrana údajov 

Vozidlá nebudú nepretržite sledované a údaje o predchádzajúcich polohách vozidla sa budú neustále vymazávať. Bez súhlasu majiteľa vozidla nebudú údaje sprostredkované tretím osobám.

Podrobné technické pravidlá zabránia výmene osobných údajov medzi palubným systémom eCall využívajúcim tiesňovú linku 112 a systémami tretích strán. Zabezpečí sa tak právo na súkromie a ochranu údajov.

Ďalšie kroky 

Pozícia Rady v prvom čítaní nasleduje po dohode s Európskym parlamentom z minulého decembra. Očakáva sa, že Parlament potvrdí pozíciu Rady bez zmien v hlasovaní v druhom čítaní na plenárnom zasadnutí, ktoré sa uskutoční ešte pred letom.

O ram

Odporúčame pozrieť

emisie

Väčšina osobných áut v EÚ vypúšťa emisie tak ako pred 12 rokmi

Väčšina osobných automobilov v Európskej únii (EÚ) stále vypúšťa rovnaké množstvo oxidu uhličitého (CO2) ako …

Consent choices