Prímerie na Ukrajine je stále veľmi krehké, ďalší vojak padol

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

KYJEV – Prímerie na východe Ukrajiny je naďalej veľmi krehké. Kyjev vo štvrtok ráno oznámil ďalšieho mŕtveho vojaka pri pokračujúcich prestrelkách za uplynulých 24 hodín. Proruskí separatisti ostreľovali pozície vládnych síl v 40 prípadoch. Z porušovania prímeria ale obviňujú rebeli i armádu.

Hovorca armády Vladyslav Selezňov stále tvrdí, že sú to vzbúrenci, kto pokračuje v porušovaní dohovoreného pokoja zbraní. Podľa jeho slov ukrajinské jednotky pri stretoch s rebelmi prišli za uplynulých 24 hodín o jedného vojaka a ďalší sa zranil.

Tlačové stredisko armádnej operácie na Donbase oznámilo, že vzbúrenci od štvrtka porušili prímerie štyridsaťkrát. Údajne pálili nielen na pozície armády, ale aj na civilov. Použili pritom ručné zbrane, mínomety i delá.

Najintenzívnejšia streľba bola opäť pri Donecku, kde sa ocitli pod paľbou najmä obce Pisky a Avdijivka. Nepokoje boli i v smere na Mariupol, kde sa vraj povstalci s mínometmi a obrnenými vozidlami pechoty zamerali na obec Šyrokyne.

Koridor ku Krymu

Poradca ministra vnútra Zorjan Škirjak uviedol, že povstalci nielenže nedodržujú prímerie, ale naviac sťahujú svoje sily k Mariupolu. Rusko by cez toto mesto a pás územia pozdĺž pobrežia mohol získať pozemný koridor k anektovanému Krymu.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

„Nemá zmysel hovoriť o nejakom prímerí zo strany rebelov. Nesťahujú zbrane, nedodržujú zastavenie paľby, pokračujú v premiesťňovaní jednotiek a v zvyšovaní počtu tankov a raketometov,“ povedal Škirjak.

Predstavitelia proruských separatistov sa zatiaľ k situácii v teréne nevyjadrili, ale z nerešpektovania minských dohôd opakovane obviňujú Kyjev. Vláda podľa nich zatiaľ nestiahla všetky ťažké zbrane, a preto rebeli hrozia návratom svojej ťažkej techniky na bojisko, pokiaľ armáda odsun neurýchli.

Dohoda uzavretá vo februári v Minsku za účasti prezidentov Ukrajiny, Ruska a Francúzska a nemeckej kancelárky okrem iného predpokladá zastavenie paľby a stiahnutie ťažkých zbraní z frontovej línie.

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny si doposiaľ vyžiadal už šesťtisíc mŕtvych.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices