Slovensku prepadnú eurofondy, prídeme o miliardu eur, tvrdia analytici

euro
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA/BRUSEL – Slovensku sa zrejme nepodarí vyčerpať všetky pridelené eurofondy. Analytici hovoria o tom, že nenávratne by sme mohli stratiť až miliardu. Brusel nám pridelil na končiace sa obdobie 11,5 miliardy eur.

„Ani jedna vláda od roku 2007 nedokázala zabezpečiť, aby sa eurofondy dostali do regiónov, aby sa efektívne vyčerpali, aby sa na Slovensku realizovali kvalitné projekty. Domnievam sa, že prepadne viac ako miliarda eur,“ vysvetľuje odborník na eurofondy Ján Rudolf.

Čerpať eurofondy zo starého obdobia môžeme len do konca roka. Ak peniaze nevyužijeme, nenávratne prepadnú do pokladne Európskej únie.

„Dosiahli sme stopercentnú zazmluvnenosť, to znamená, že naše eurofondy sú zakontrahované so všetkými prijímateľmi na sto percent,“ tvrdí minister životného prostredia Peter Žiga.

Len šesťdesiatosem percent

Ministri síce peniaze s mestami a obcami zazmluvnia, lenže tí ich nevyužijú. Vinu hádžu ministri hlavne na starostov a primátorov.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

„Dnes je čerpanie asi na úrovni 68 percent,“ uviedol minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Podľa jeho slov je ale zazmluvnenosť stopercentná.

Neminieme miliardy

Na obdobie rokov 2007 až 2013 dostalo Slovensko 11,5 miliardy eur, ktoré môžeme čerpať do konca tohto roku. Podľa analytikov sa ich minúť nepodarí.

„Čo majú eurofondy priniesť, sme prosto nejakým spôsobom prepásli a už je to nenávratne preč,“ uzavrel Rudolf.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices