Martin Klus: Slovensko nie je vzdorujúca krajina, neuznať Kosovo je správny krok

Slovensko nie je vzdorujúca krajina a odmietame vyjadrenia rakúskej europoslankyne Ulrike Lunacekovej. Uvádza to strana Sloboda a a Solidarita v stanovisku pre médiá na margo výzvy Európskeho parlamentu (EP) uznať štátnosť Kosova.

„To, že päť členských krajín Kosovo dodnes neuznalo, podľa nášho názoru neznamená, že sa táto menšina mýli a odmietame označenia päť vzdorujúcich členských štátov Európskej únie,“ píše tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus.

Hovorí, že ideálom európskych integračných procesov je dosahovanie konsenzuálnych rozhodnutí, obzvlášť v zahraničnej politike, preto rozhodne nepovažuje za šťastné, že sa v tejto otázke Európskej únii nepodarilo nájsť konsenzus.

„Strana SaS považuje konzistentný názor slovenskej diplomacie neuznať Kosovo, rovnako ako napr. Abcházsko, Južné Osetsko či Podnestersko za správny a plne ho podporuje,“ uvádza. Upozorňuje, že  práve nedávne udalosti na Kryme dávajú jasný dôkaz o tom, že spoločný postoj Európskej únie mohol vyraziť mnohé argumenty z rúk obhajcov ruskej anexie. Podľa liberála by sa Únia i v tejto záležitosti mala do budúcna najmä poučiť.

Viac..  Vladimír Bilčík: Prechovávam úctu k právu na život, a rovnako k právu žien na slobodné rozhodnutie o svojom tele

O ram

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices