Grécki daňováci chcú najať turistov, aby nachytali obchodníkov, čo nedávajú bloček

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ak ste túžili po kariére udavača, ale ušli vám zlaté časy socializmu, nezúfajte. Máte šancu a ešte to aj spojíte s dovolenkou. Grécki daňováci chcú totiž najať turistov, vybaviť ich odpočúvacími zariadeniami a snažiť sa nachytať obchodníkov, čo nedávajú bloček. Radosť podnikať v takej krajine, čo poviete? Naša vláda na to išla aspoň hravo, cez lotériu.

Diali sa však aj vážnejšie veci. Grécky premiér Tsipras dôkladne oprášil obvinenia, že Nemecko Grécku ešte neuhradilo vojnové škody. Minister spravodlivosti dokonca pripustil, že je pripravený realizovať rozsudok najvyššieho súdu ešte z roku 2000, ktorý by umožnil zhabanie nemeckého majetku v krajine. Radosť investovať v takej krajine. Bez ohľadu na morálnu zodpovednosť súčasného Nemecka, od vojny uplynulo už 70 rokov a zvyšné krajiny (vrátane totálne zničeného Nemecka samého) sa ekonomicky s vojnovými škodami vysporiadali už pred dekádami.

Ešte horšie vyzneli slová ministra obrany Panosa Kamennosa. Nominant Nezávislých Grékov, koaličného partnera SYRIZA, chce v prípade odmietnutia pomoci Grécku udeliť migrantom doklady a pustiť ich do Európy. Špecificky podotkol, že aj džihádistom.

Výsledkom mnohomiliardového zachraňovania „európskeho projektu“ tak nie je vzájomná európska láska. Naopak, národní politici dostali možnosť posunúť vzájomné politické vydieranie do nových výšok. Rukojemníkmi sme ako vždy my, daňovníci.

Nová vláda udelila 40 000 štátnym zamestnancom permanentné kontrakty

Oficiálne čísla za január zatiaľ ukázali, že slušný primárny prebytok z roka 2014 sa asi len ťažko zopakuje. Kým v januári 2014 skončil rozpočet v primárnom prebytku (tj. bez úrokov) 1,8 miliardy eur, tento rok to bolo len 419 miliónov. Dôvodom je zhoršený výber daní, ale najmä rýchlo sa zhoršujúca kondícia sociálnych fondov, najmä dôchodkového. To však novej vláde nezabránilo udeliť 40 000 štátnym zamestnancom permanentné kontrakty a nanovo ich tak zabetónovať v štátnej správe. Nezamestnanosť po 14-mesačnom poklese v decembri opäť narástla.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Nádeje z roku 2014, že sa Grécko v priebehu tohto roka vráti na dlhopisový trh, sa definitívne rozplývajú. Predaj malej sumy pokladničných poukážok pritom nepredstavuje dlhopisový trh, z pohľadu dlhu je to len kvapka v mori. Potvrdil to aj šéf Bundesbanky konštatovaním: „Grécko stratilo veľa dôvery.“ Eurozóna sa musí podľa neho rozhodnúť, či chce ešte ďalej zvyšovať svoju expozíciu voči Grécku.

Politické tančeky varovaní a zdvíhaní prstov bez reálnych dôsledkov sa odohrávali na viacerých frontoch. Olli Rehn, bývalý komisár pre ekonomiku, vyjadril sklamanie nad nedávnym rozhodnutím Komisie dať Francúzsku ďalšie dva roky na splnenie rozpočtových cieľov. Takýto prístup vraj podrýva stabilitu a rast. To je síce pravda, ale koľko tvrdých rozhodnutí spravil on, keď bol vo funkcii?

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices