Martin Schulz: Energetická únia je historický projekt

Martin Schulz PHOTO: Flickr.
Martin Schulz
PHOTO: Flickr.

Počas svojho dnešného prejavu úvodom európskeho summitu označil Martin Schulz energetickú úniu za „historický projekt,“ ktorý môžeme porovnávať len s Európskym spoločenstvom uhlia a ocele. Vyzval k lepšej energetickej účinnosti a diverzifikácii dodávateľov. „Naša závislosť na pár dodávateľoch nás vystavuje napospas rozdeľujúcim a panovačným taktikám a riziku zablokovania tokov energie,“ varoval.

Energetická únia

Martin Schulz podčiarkol dôležitosť cenovo prijateľnej a ľahko dostupnej energie. Zároveň poznamenal, že tá najlacnejšia a najčistejšia energia zatiaľ nepatrí medzi tie, ktoré sú najviac využívané.

Energetická únia by mala podľa neho pomôcť vytvoriť nové pracovné miesta, podporiť hospodársky rast a okrem toho uľahčiť aj boj proti klimatickým zmenám.

Grécko

Predseda Parlamentu vyzval najvyšších európskych predstaviteľov k tomu, aby zakročili voči dramatickej nezamestnanosti mladých Grékov.
Je jednoducho nespravodlivé, aby mladí ľudia prichádzali o svoje životné šance kvôli kríze, ktorú nezavinili,“ povedal.

Takisto ich vyzval k tomu, aby pracovali na opätovnom vytvorení dôvery a to tým, že sa zdržia akýchkoľvek agitácií. Pripomenul, že všetci sme obeťami finančnej krízy.
„Niektorí za to platia svojimi daňami, ktoré idú na záruky pre iné krajiny, iní zase platia tak, že musia akceptovať rozličné škrty,“ povedal.

Európsky semester

Martin Schulz hovoril aj o hospodárskej koordinácii medzi členskými štátmi.
Vyjadril podporu Parlamentu voči plánom Komisie na zlepšenie európskeho semestra, vrátane lepšieho zapojenia národných parlamentov.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

„Len vtedy, ak budú národné parlamenty skutočne zainteresované a ak budú mať svoje slovo, len vtedy sa zaviažu k tomu, aby z európskeho semestra spravili úspešný projekt,“ vyhlásil.

Situácia na Ukrajine a v Líbyi

Schulz vo svojom prejave neobišiel ani Ukrajinu. Naliehal, aby členské štáty aj naďalej dodržiavali sankcie, ktoré sa ukázali byť spoľahlivým prostriedkom k tomu, ako Rusko donútiť k rokovaniam.

Štáty zároveň požiadal, aby sa vyvarovali prijímaniu unilaterálnych krokov. Je presvedčený, že „musíme pokračovať v našom dvojitom prístupe – vyvíjať nátlak na Rusko prostredníctvom sankcií a zároveň posilňovať našu pomoc Ukrajine.“
Predseda Parlamentu hovoril aj o neistej situácii v Líbyi, pričom varoval, že „politické vákuum, ktoré tu vzniká otvára dvere džihádistickým a kriminálnym skupinám.“

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices