EP tento týždeň: pomoc Ukrajine, rozpočtové absolutórium, dialóg medzi náboženstvami

parlament
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

Poslanci sa tento týždeň stretávajú vo výboroch a na plenárnom zasadnutí v Bruseli. Plénum bude hlasovať o finančnej pomoci Ukrajine, hodnotiť marcové rokovanie Európskej rady a rokovať o balíčku v oblasti daňovej transparentnosti. Utorok bude venovaný výzamu dialógu medzi náboženstvami.

Výbory

Prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi s členmi Výboru pre hospodárske a menové záležitosti diskutoval o kvantitatívnom uvoľňovaní, ktorého prostredníctvom chce ECB nakupovať štátne dlhopisy a aktíva súkromného sektora, aby tak podporila zvýšenie inflácie a rast ekonomiky.

Vo štvrtok zavíta do Podvýboru pre ľudské práva konžský gynekológ Denis Mukwege, ktorý je nositeľom Sacharovovej ceny za rok 2014. Poslanci s ním budú diskutovať o tom, ako podporiť jeho prácu, pri ktorej pomáha obetiam znásilnení vo svojej krajine.

Plenárne zasadnutie

Poslanci v stredu prerokujú výsledky rokovania Európskej rady z 19.-20. marca, ktoré bolo venované energetickej únii, vzťahom s Ruskom, východnému partnerstvu a európskemu semestru 2015.

Európsky parlament bude hlasovať o poskytnutí makrofinančnej pomoci Ukrajine vo výške až 1,8 miliárd eur. Program makrofinančnej pomoci má podporiť ekonomickú a politickú stabilizáciu a reformy v krajine..

Ďalšou témou plenárneho zasadnutia je transparentnosť daní. Poslanci sa budú zaoberať tým, ako sa vysporiadať s daňovými únikmi korporácií a nekalou daňovou súťažou v EÚ. Parlament bude tiež hlasovať o uznesení o národných daňových systémoch v EÚ a spôsoboch, ako zlepšiť koordináciu a boj proti daňovým únikom.

Viac..  Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

V rámci plenárneho zasadnutia si Parlament pripomenie Medzinárodný deň Rómov. Poslanci budú rokovať o protirómskych náladách v Európe a o uznaní pamätného dňa rómskej genocídy počas 2. svetovej vojny.

Dialóg medzi náboženstvami

V utorok poslanci spolu s predstaviteľmi kresťanov, židov a moslimov budú diskutovať o potrebe dialógu medzi náboženstvami „na podporu tolerancie a úcty k ľudskej dôstojnosti“. Toto špeciálne vypočutie poukazuje na úlohu dialógu medzi náboženstvami v čase, kedy je na vzostupe náboženský radikalizmus a fundamentalizmus.

O ram

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices