Porošenko odvolal oligarchu Kolomojského z gubernátorskej stoličky

porošenko
Petro Porošenko, ukrajinský prezident. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Ukrajinský prezident Petro Porošenko zbavil vplyvného oligarchu Ihora Kolomojského úradu dnepropetrovského gubernátora. O kroku, ktorým vyvrcholil ostrý kompetenčný spor, informovala prezidentská kancelária. Kolomojskyj údajne odstúpil na vlastnú žiadosť, dekrét o rezignácii vraj Porošenko podpísal v jeho prítomnosti.

Kolomojskyj patrí k najbohatším ukrajinským podnikateľom a zároveň najvplyvnejším politikom na východe krajiny. Po vypuknutí proruského povstania sa postavil pevne na stranu Kyjeva a podporil proeurópsku orientáciu Ukrajiny.

Na Donbase postupom času vytvoril dobrovoľnícky prápor, ktorý bojuje proti vzbúrencom mimo oficiálnej armádnej štruktúry. Podľa kritikov Kolomojskyj zneužíva svoj vplyv na posilnenie svojich podnikateľských pozícií.

Do stretu s Porošenkom sa Kolomojskyj dostal v okamihu, keď Kyjev urobil reformu štátnej ropnej spoločnosti UkrTransNafta. Miliardár v nej má menšinový podiel, ale vďaka svojmu vplyvu presadil do vedenia firmy svojich stúpencov.

Prišiel o akcie

Oligarchu rozhorčilo rozhodnutie parlamentu o zmene fungovania štátnych akciových spoločností, ktoré ho o vplyv vo firme pripravilo. Kolomojskyj do sídla UkrTransNafty vyslal svoje oddiely, ktoré objekt krátko obsadili.

Porošenko sa potom v reakcii vyjadril, že nabudúce nedovolí oligarchom, aby si zriaďovali „súkromné armády“ operujúce mimo oficiálne vojenské štruktúry.

„V krajine nebude ani jeden gubernátor, ktorý by mal k dispozícií súkromnú armádu. Bodka,“ vyhlásil rezolútne prezident.

Prezidentský dekrét o uvoľnenie Kolomojského neuvádza žiadny dôvod rezignácie.„Dnepropetrovská oblasť musí zostať pevnosťou na východe, musí ochrániť miet a pokoj pre občanov,“ uviedol Porošenko podľa prezidentskej kancelárie.

Demisia zástupcu

Po odvolaní Kolomojského podal demisiu podľa agentúry Unian aj jeho zástupca.

Viac..  I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Porošenko podľa denníka Ukrajinská pravda podpísal i zákon, ktorý vracia štátu kontrolu nad ďalším podnikom, Ukrnafta, ktorý nakrátko tiež ovládli oligarchovi ozbrojenci.

Ruskí poslanci podľa vydania denníka Izvestija požiadali generálneho prokurátora a šéfa federálnych vyšetrovateľov, aby preverili, či Kolomojskyj nemá podiel aj v ruskej oceliarskej a ťažobnej skupine Evraz, ktorej kľúčovým vlastníkom sa javí Roman Abramovič, a poprípade tieto akcie skonfiškovali a znárodnili.

„Kolomojského podnikanie musí byť vykorenené z Ruska, pretože je to otvorený nepriateľ našej krajiny, všetkého ruského, priateľstva národov. Kolomojskyj je nacionalista, ktorý financuje Pravý sektor, označený v Rusku za teroristický,“povedal denníku jeden zo zákonodarcov Valerij Raškin.

Kolomojskyj bol podľa denníka už v minulosti v Rusku obvinený podľa paragrafov o vražde, používaní zakázaných prostriedkov a metód bojovania či únosov. V Rusku mu už bola skonfiškovaná kancelárska budova v Moskve a rekreačné zariadenie na anektovanom Kryme.

Kolomojskyj vlastnil na začiatku predminulého roka dvojpercentný podiel v najväčšom ruskom producentovi ocele. O jeho súčasnom podiele v Evraze nie je nič známe.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Putin pred jedenástimi mesiacmi prekvapil svet, odvtedy Ukrajinci prekvapujú jeho

Bývalý prezident Ukrajiny Petro Porošenko navštívil Európsky parlament v Bruseli, kde ho privítal slovenský europoslanec …

Consent choices