Uplynulý týždeň euru neprial

euro
PHOTO: Flickr.

Pred Veľkonočnými sviatkami mala spoločná mena eurozóny nastolený rastový trend a podarilo s jej prekročiť aj hranicu 1,100 EURUSD. Počas pondelkovej „šibačky“ však už opäť zamierila smerom nadol a deň uzavrela na úrovni 1,0922 EURUSD. Euro pokračovalo v poklese aj v utorok. „Jej americkému náprotivku sa totiž darilo vymazávať straty, ktoré utŕžil po zverejnení slabších dát z trhu práce. Bilancia na konci utorkového obchodovania hovorila, že euro sa oslabilo o – 1 % na zatváracích 1,0814 EURUSD. Na začiatku stredajšieho obchodovania sa spoločná mena eurozóny vybrala smerom nahor vďaka pozitívnym výsledkom indexu nákupných manažérov v maloobchode a maloobchodných tržieb“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Následne sa však euro opäť vybralo nadol a v priebehu dňa si tak odpísalo – 0,3 %, pričom obchodovanie uzatvorilo na úrovni 1,0781 EURUSD. Napriek pozitívnym správam z Grécka, ktoré v stredu 9. apríla splatilo pôžičku Medzinárodnému menovému fondu [MMF], spoločná mena eurozóny uzavrela aj štvrtkové obchodovanie v červených číslach.

Zlom prišiel v popoludňajších hodinách, kedy sa mena eurozóny dostala až pod psychologickú hranicu 1,0700 EURUSD. Zelenú bankovku totiž potešili mierne lepšie než očakávané dáta týkajúce sa počtu nových týždenných žiadateľov o podporu v USA. Do večera tak euro stratilo zhruba jeden a pol figúry zo svojej hodnoty a uzatváralo na úrovni 1,0659 EURUSD.

Ani piatkové obchodovanie euru neprialo a počas posledného obchodného dňa sa dokonca prepadlo pod hranicu 1,0600 EURUSD. Smerom nadol ťahá európsku menu hlavne neistá situácia okolo Grécka. Dohoda s medzinárodnými veriteľmi ohľadom gréckeho programu reforiem totiž stále nebola uzavretá. Euro počas piatkového obchodovania kleslo zo svojej najvyššej rannej hodnoty 1,0684 EURUSD až na úroveň 1,0568 EURUSD v poobedných hodinách a odpísalo si – 0,5 % zo svojej hodnoty.

Viac..  Robert Hajšel: Vyslanie vojsk zo štátov EÚ na Ukrajinu zatiaľ nehrozí, ale uvažuje sa o nákupe zbraní od tretích štátov

V medzitýždennom porovnaní bolo euro slabšie až o – 3,33 %. Meny nášho stredoeurópskeho regiónu uplynulý týždeň voči euru zhodnocovali. Maďarský forint sa zhodnotil z úrovne 299,07 EURHUF dosiahnutej v piatok 3. apríla 2015 na úroveň 296,48 EURHUF, na ktorej zatváral minulotýždňové piatkové obchodovanie. Rastový trend sprevádzal počas uplynulého týždňa aj obchodovanie s poľským zlotým a českou korunou. Mena našich severných susedov sa počas týždňa zhodnotila až na úroveň 4,0081 EURPLN, na ktorej zatvárala obchodovanie v stredu. Do konca týždňa však časť ziskov vymazala a piatkové obchodovanie ukončila na 4,0753 EURPLN. Česká koruna uzavrela minulý týždeň na úrovni 27,445 EURCZK.

Tento týždeň zasadá poľská NBP, ale aj naša ECB

Vo štvrtok, 9. apríla 2015, o svojej menovej politike rozhodovala britská centrálna banka [BoE]. V súlade s očakávaniami britskí centrálni bankári nepristúpili k žiadnej zmene a kľúčová úroková sadzba bola potvrdená na aktuálnej úrovni 0,50 %. Tento týždeň nás čakajú dve zaujímavé zasadnutia a obe sa uskutočnia v stredu 15. apríla. Pre nás najdôležitejšie bude zasadnutie ECB, od ktorého však žiadne zmeny neočakávame a kľúčová sadzba eurozóny by mala zostať na súčasnej minimálnej úrovni 0,05 %. Rovnako bez zmeny by mala zostať aj hlavná úroková sadzba v poľskej ekonomike [na úrovni 1,50 %] po zasadnutí poľskej NBP.

O ram

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices