Nils Torvalds. PHOTO: © European Union 2015

Biopalivá prvej generácie dostanú v EÚ stopku

Nils Torvalds. PHOTO: © European Union 2015
Nils Torvalds. PHOTO: © European Union 2015

V Európe sa prevádzkuje výroba paliva z potravinárskych plodín. Mnohí sa pýtajú, či je to rozumná cesta, keď svetová populácia dramaticky stúpa.  Po rokoch rokovaní o tejto veci sa Parlament a Rada zhodli na obmedzeniach biopalív prvej generácie.

Poslanci Parlamentu chceli tieto palivá obmedziť do roku 2020 na maximálne 6 % pre sektor dopravy. Nils Torvalds zo Skupiny aliancie liberálov a demokratov pre Európu povedal: „Bojovali sme o ohraničenie biopalív prvej generácie na max. 7 %. Chceli sme strop o niečo znížiť. Druhá oblasť. Uprednostnili by sme záväzné ciele pre druhú generáciu biopalív. To sa nepodarilo.“

Biopalivá druhej generácie pochádzajú zo zdrojov ako sú chaluhy či odpad a sú ekologickejšie ako biopalivá prvej generácie. Tie, v neposlednom rade, vyžadujú obrovské plochy poľnohospodárskej pôdy, čo môže viesť k odlesňovaniu a k zvyšovaniu emisií skleníkových plynov, ktoré boli témou nie jedného rokovanie tiež.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

„Doteraz bola poľnohospodárska loby celkom úspešná. Vidia, že tu vzniká nový trh, nuž tlačia, aby sa ich potravinárske plodiny považovali za biopalivá,“ povedal Bas Eickhout zo Strany zelených. O navrhnutej smernici bude hlasovať plénum. Členské štáty by mali do najbližších dvoch rokov splniť ciele, ktoré platia pre prvú generáciu biopalív.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Minister Budaj: Slovensko má jedinečnú príležitosť splniť klimatické ciele

Slovenská republika znížila do roku 2020 celkové emisie skleníkových plynov o 46 % v porovnaní s rokom 1990. …

Consent choices