Miroslav Mikolášik. PHOTO: © European Parliament 2015

Mikolášik: Krvavé obchody s orgánmi v Číne by mala Únia riešiť

Miroslav Mikolášik. PHOTO: © European Parliament 2015
Miroslav Mikolášik. PHOTO: © European Parliament 2015

Na pôde Európskeho parlamentu sa konala medzinárodná odborná konferencia, ktorá okrem iného hovorila o dennodennej realite v Číne. Existujúce dôkazy hovoria, že dve skupiny obyvateľstva Číny sú zámerne odstraňované za účelom obchodu s orgánmi. Na konferencii vystúpil aj slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik.

V Európskej únii existuje presná direktíva, ktorá stanovuje, za akých podmienok môžu byť orgány transplantované. Orgány môžu byť odobraté preukázateľne mŕtvej osobe, ktorá na to počas svojho života dala súhlas, alebo to umožnili pozostalí. Jednou z možností je aj cezhraničná spolupráca medzinárodných organizácií, ktoré sú schopné prenášať orgány medzi krajinami v priebehu niekoľkých hodín. V tomto procese je dôležitá typizácia, ktorá určí, ktorý orgán je vhodný pre transplantáciu.

„V Číne je už čakateľ, u ktorého sa vie od akého darcu by potreboval orgán, a ak sa taký nachádza v cele smrti, tak zosúladia pricestovanie čakateľa na kliniku v Číne s dátumom popravy väzňa. Toto je ohyzdné konanie, ktoré je odsúdeniahodné,“ vysvetlil slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik, ktorý na konferencii vystupoval práve k tejto téme.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

Vzhľadom na totalitný politický režim v Číne sú prvou skupinou  odporcovia režimu a tou druhou sú prívrženci budhistickej skupiny Falun Gong. Bývalý viceminister zahraničných vecí Kanady David Kilgour napísal publikáciu, v ktorej ukazuje priame dôkazy toho, že takáto prax v Číne existuje.

„Európa je v tejto otázke málo výrazná. Zlepšiť by sa to dalo napríklad tak, že keď Únia obchoduje s Čínou, tak by na ňu mala na politickej rovine tlačiť, aby prestali s takýmito praktikami,“ navrhuje poslanec Mikolášik.

O vik

Odporúčame pozrieť

Mikolasik

Mikolášik o dvojitej kvalite produktov: Dovážame až 50% výrobkov, ktoré nespĺňajú bezpečnostné kritériá

ŠTRASBURG / Po dvojakej kvalite potravín europoslanci začali riešiť aj dvojakú kvalitu spotrebných výrobkov. Na európsky …

Consent choices