Čo má spoločné thajský rybár, energetická účinnosť a holandská diplomacia?

Na prvý pohľad nič moc. Avšak všetky tieto elementy hrali kľúčovú úlohu počas mojej prvej návštevy členských štátov v rámci predstavenia Energetickej únie – v Holandsku. Moja návšteva trvala síce len jeden, no aktivitami nabitými, deň, ktorý stihol zahrnúť napríklad aj – návštevu inovatívnej spoločnosti dokazujúcej, ako sa oplatí investovať do trvalej udržateľnosti a akú dôležitú úlohu hrá Holandsko v  európskej a svetovej energetickej politike.

Verili by ste tomu, ak by Vám niekto povedal o firme, ktorá recykluje staré rybárske siete znečisťujúce Thajské pobrežie, aby z nich vyrábala prepychové koberce? Stačila k tomu jedna dovolenka zamestnanca firmy Interface v Holandskom Scherpenzeeli a prechádzka po thajskom pobreží a nápad bol na svete. Nielenže spoločnosť poskytla prácu niekoľkým lokálnym pracovným silám, prispieva tiež k zachovaniu čistého pobrežia.

Toto je ukážkový príklad tzv. kruhovej ekonomiky; zvýšenia konkurencieschopnosti spoločnosti cez efektívnosť, vytváranie pracovných miest (v Európe, aj v rozvojových krajinách) a znižovanie produkcie odpadov. A preto som sa rozhodol zahrnúť túto návštevu v rámci  mojej Energy Union Tour, kedy postupne navštevujem všetky členské krajiny EÚ.

No to nie je všetko! Táto spoločnosť je odhodlaná znížiť svoju uhlíkovú stopu nie o tretinu alebo o polovicu – ale úplne na nulu! Tieto snahy uskutočňuje pomocou opatrení od využívania obnoviteľných zdrojov energie po maximalizovanie energetickej účinnosti vo svojich výrobných procesoch. Vďaka týmto opatreniam má táto spoločnosť hodnotu viac ako miliardu dolárov a je v rebríčku sto najlepších firiem na svete pre svojich zamestnancov.

Záver? Efektívnosť sa oplatí – a to nie je nejaké hypotetické politické motto, ale skutočný príklad z obchodného sveta.

Zo Scherpenzeelu som sa presunul do hlavného mesta Haagu; do nádherného zámku Het Torentje (po holandsky „malá veža“), ktorý je oficiálnou kanceláriou holandského premiéra. Premiér Mark Rutte bol vo výbornej nálade, ako zvyčajne, ale tiež bol skutočne zaujatý rolou a príspevkom jeho krajiny k snahám o implementovanie Energetickej únie. Tento záujem dokazuje, že Energetická únia má svoje miesto pri rokovaniach s hlavami štátov a vlád.

Moje stretnutie s Holandským ministrom hospodárstva, Henkom Kampom, bolo rovnako produktívne. Podelil som sa s ním o predbežné dáta, ktoré Európska komisia pripravila o holandskom trhu s energiami a jeho reakcia bola veľmi pozitívna. Dohodli sme sa na budúcej spolupráci ohľadom výmeny informácií, aby sme kompletne mohli dokončiť našu analýzu. Podobné analýzy pripravila Komisia pre všetky členské štáty a predstavím ich jednotlivým vládnym predstaviteľom počas návštev členských štátov. Minister Kamp mi tiež oznámil, že je presvedčený, že Holandsko splní svoje energetické ciele dohodnuté na európskej úrovni do roka 2020. Toto je výborná správa nielen pre Holandsko, ale aj pre zvyšok Európy. Som si istý, že ked sa Minister Kamp ujme rotujúceho predsedníctva Rady Európskej únie v prvej polovici roku 2016  – tak bude Rada v dobrých rukách!

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Moju cestu do Holandska som zavŕšil podpísaním Medzinárodnej energetickej charty spolu s vyše 70 ministrami z celého sveta. Nová charta vytvorí podmienky pre nový globálny režim, ktorý bude podporovať investície v energetickú infraštruktúru po celom svete. Keďže 1.3 miliardy ľudí vo svete v súčasnosti nemá prístup k elektrine, táto charta predstavuje svetlo pre milióny detí, ktoré budú môcť čítať a robiť svoje úlohy aj po západe slnka; predstavuje jedlo pre farmárov, ktorí budú môcť lepšie zabezpečiť stravu pre svoje rodiny a celé komunity používaním moderných poľnohospodárskych techník; predstavuje lepšie zdravie pre pacientov, ktorí dostanú lepšiu nemocničnú starostlivosť; a taktiež mnohé iné výhody. Energia je všadeprítomná v našich životoch a zlepšenie prístupu k nej prinesie úžitok po celom svete.

 

Týmto by som chcel poďakovať holandským hostiteľom za excelentnú organizáciu tejto udalosti! Ich snahy v oblasti energetickej diplomacie sú zaslúženiahodné, keďže Holandsko stálo už pri zrode Európskej Energetickej Charty v roku 1991.

Moja návšteva Holandska bola veľkým úspechom a teším sa na moje budúce zastávky v rámci tzv. Energy Union Tour.

O Maroš Šefčovič

Maroš Šefčovič, Vice-President of the EC in charge of Inter-Institutional Relations and Administration

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices