Ivan Štefanec
Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union- EP.

Ivan Štefanec upozornil na diskrimináciu zelenej energie

Európsky parlament v stredu rokoval o európskej stratégii energetickej bezpečnosti. Európska únia sa dlhodobo snaží znižovať svoju energetickú závislosť od Ruska a zároveň podporovať efektívne využívanie obnoviteľných zdrojov energie. V rámci rozpravy vystúpil aj slovenský europoslanec Ivan Štefanec (Európska ľudová strana), ktorý upozornil na diskrimináciu a šikanu, ktorej sú vystavení malí výrobcovia obnoviteľných zdrojov energie na Slovensku zo strany štátu a regulačného úradu.

„Príslušné orgány v Slovenskej republike dlhodobo bránia v rozvoji malých vodných elektrární, ako aj využívaniu fotovoltickej energie na podnikateľské účely. Majiteľom odopierajú vyplatenie oprávnených ziskov a odmietajú zapájanie ich zariadení do verejnej prenosovej sústavy. Len v segmente vodnej energie je na Slovensku takto postihnutých 1200 malých výrobcov,“ povedal vo svojom vystúpení Štefanec.

Podľa slovenského europoslanca je tento postup zarážajúci aj pre to, že často ide o malých a stredných podnikateľov, ktorí chcú elektrickú energiu vyrábať len pre vlastnú spotrebu.

Viac..  Europarlament prijal plán na ochranu trhu EÚ s energiou pred manipuláciou

„Technologické dôvody, ktorými sa úrady oháňajú neobstoja , pretože žiadna relevantná štúdia doteraz nie je k dispozícii a v krajinách s podobnou infraštruktúrou takéto problémy nepoznajú,“ myslí si Štefanec.

Europoslanec už o tomto nevyhovujúcom stave informoval Európsku komisiu.

O ram

Odporúčame pozrieť

stefanec

Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Belgický vyšetrovací súd odložil na neurčito rozhodnutie o trestnom stíhaní 31 podozrivých osôb v prípade …

Consent choices