Útok Ruska v Európe? Väčšina ľudí sa odmieta zapojiť do odvety

NEW YORK – Ak ruské vojská napadnú niektorú z krajín NATO, väčšina Európanov neverí, že ich krajina napadnutému štátu pomôže. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky zverejnil The New York Times.

V dohode krajín NATO sa uvádza, že útok proti jednému členovi by mal byť považovaný za útok proti všetkým. Prieskum poukazuje na to, že aliancia sa stále snaží udržať súdržnosť tvárou v tvár stále agresívnejšiemu Rusku, napísal The New York Times.

Ochrana spojencov

„Najmenej polovica Nemcov, Francúzi a Taliani tvrdia, že ich krajina by nemala používať vojenskú silu pri ochrane spojencov NATO v prípade napadnutia Ruskom,“ uviedol Pew Research Center na základe výskumu v desiatich krajinách.

Bývalý americký veľvyslanec pri NATO Ivo H. Daalder a súčasný predseda Rady Chicaga pre globálne záležitosti uviedol, že posledné štvrťstoročie si NATO robilo len malé starosti t Ruska. „Bude to chcieť veľa úsilia presvedčiť obyvateľov aliancie, že je potrebná prípadná reakcia na ruský útok,“ dodal Daalder.

Znepokojujúce informácie

Prieskum ukázal znepokojujúce informácie pre pobaltských členov aliancie. Estónsko, Lotyšsko a Litva majú obavy, že sa môžu stať terčom taktiky takzvanej hybridnej vojny, ktoré Rusko používa ako pokus na maskovanie svojej operácie na východe Ukrajiny.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Patrí medzi ne využitie špeciálne vyškolených vojakov bez identifikácie, ktorých operácie v Rusku sú zamietnuté.

„Naše dáta ukazujú, že Nemci, Francúzi a Taliani majú malý sklon k obrane spojencov NATO,“ povedal Bruce Stokes, riaditeľ pre globálne ekonomické postoje v Pew Research Center.

Výsledky prieskumu Pew Research Center sú založené na 11 116 telefonátoch a rozhovorov v ôsmich krajinách NATO, ako aj v Rusku a Ukrajine. Prieskum trval od začiatku apríla do polovice mája.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices