Bruselu sa nepozdávajú obchodné praktiky Amazonu, spúšťa vyšetrovanie!

Európska komisia začala formálne protimonopolné vyšetrovanie určitých obchodných praktík zo strany Amazonu v distribúcii elektronických kníh. Najväčšiemu distrubútorovi elektronických kníh v Európe tak hrozí žaloba.

Komisia bude vyšetrovať najmä niektoré ustanovenia obsiahnuté v zmluvách Amazon s vydavateľmi. Niektoré doložky obsahujú klauzuly, podľa ktorých sú vydavatelia povinní informovať Amazon o výhodnejších ponukách zo strany iných konkurenčných obchodov. Tým Amazon získava prehľad o ponukách konkurencie a vie včas zareagovať úpravou ceny, čo hrá v neprospech konkurencie. Komisia kritizuje najmä fakt, že týmito praktikami Amazon výrazne zasahuje do zdravej konkurencieschopnosti trhu s e-knihami, ktoré sú čoraz žiadanejšie.

Takéto konanie podľa Komisie porušuje protimonopolné pravidlá EÚ zakazujúce zneužitie dominantného postavenia na trhu. „Amazon vybudoval úspešnú firmu, ktorá ponúka komplexné služby vrátane e-kníh. Je našou povinnosťou dohliadnuť na to, aby boli zmluvy uzatvárané s vydavateľstvami a vydavateľmi korektné voči všetkým zúčastneným stranám. Naše vyšetrovanie ukáže, či sú obavy, ktoré sme v ostatnom období nadobudli opodstatnené,“ vyjadrila sa k problematike eurokomisárka Margrethe Vestager.

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

Komisia informovala Amazon a orgány hospodárskej súťaže členských štátov, že začala konanie v tejto veci.
Neexistuje žiadny stanovený právny termín ukončenia vyšetrovania. Doba trvania protimonopolného vyšetrovania závisí od mnohých faktorov, vrátane zložitosti prípadu, rozsahu, v ktorom dotknutý podnik spolupracuje s Komisiou a uplatnenia práva na obhajobu.

O bed

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices