Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 26. týždňa 2015

Grékom začali prázdniny. Bankové.

RUSKÁ FEDERÁCIA

„Európska únia sa rozhodla predĺžiť platnosť sankcií voči Moskve. Rusko ako odpoveď na to zvolilo predĺženie embarga na dovoz základných potravín. Pôvodne sa očakávalo, že zákaz predĺži o šesť mesiacov. Ruský zákaz dovozu potravín zo Západu prezident Vladimir Putin ale predĺžil až o jeden rok. K tovarom, ktoré Rusko nepovoľuje dovážať, patrí ovocie, zelenina, mäso, hydina, ryby, mlieko a mliečne výrobky,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Ruské ministerstvo poľnohospodárstva však v stredu uviedlo, že uvažuje zoznam tovarov, ktorých dovoz je zakázaný, rozšíriť o cukrárske výrobky, konzervované produkty z rýb a kvety.

GRÉCKO

V nedeľu 5. júla 2015 sa v Grécku uskutoční referendum o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny. Vláda premiéra Tsiprasa v piatok 26. júna odmietla veriteľmi navrhovanú dohodu ako nepostačujúcu. Podľa jeho slov tieto návrhy jasne porušujú európske pravidlá a základné práva na prácu, rovnosť a dôstojnosť. Grécka socialistická strana PASOK v nadväznosti na to vyzvala premiéra Tsiprasa na odstúpenie z funkcie. V súvislosti s referendom Atény požiadali o predĺženie úverovej dohody do dňa konania referenda. Euroskupina túto žiadosť zamietla a označila ju za vážny úder proti základom spoločnej meny. Súčasná dohoda o mechanizme finančnej pomoci Grécku teda skončí už v utorok, 30. júna 2015. Vyhlásenie referenda spôsobilo paniku medzi gréckymi občanmi. Počas soboty podľa odhadov vybrali z bankomatov približne 600 miliónov EUR. Viac ako tretine bankomatov v krajine došla po tomto kroku hotovosť. Tsipras a jeho koaličná vláda vyzvali občanov, aby v referende hlasovali proti návrhom veriteľov. Podľa jeho názoru „nie“ v referende posilní pozíciu Grécka na rokovaniach s veriteľmi. Rakúsky minister financií Schelling sa domnieva, že odchod Grécka zo spoločnej menovej únie sa zdá byť teraz už takmer neodvratný, ale bude možný len vtedy, ak Atény o svoj odchod najprv požiadajú Európsku úniu a ostatné štáty budú s touto žiadosťou súhlasiť. Zvýšený odlev kapitálu z bánk viedol k ohláseniu bankových prázdnin a k zavedeniu kapitálových kontrol. Grécke banky budú podľa všetkého zatvorené do 6. júla. Výber hotovosti z bankomatov bude obmedzený na 60 EUR denne. Bankomaty by mali začať fungovať najneskôr dnes popoludní. Online transakcie ale budú umožnené, aby si ľudia mohli platiť účty, nemôžu však posielať peniaze na účty v zahraničí. „Prázdniny“ má dnes aj akciová burza v Aténach.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

NEMECKO

Aktivita súkromného sektora vyjadrená predbežným zloženým indexom nákupných manažérov [PMI] v júni vzrástla najrýchlejším tempom za ostatné štyri roky. PMI index zostavený agentúrou Markit dosiahol v predchádzajúcom mesiaci hodnotu 53,6 bodu. Aktuálne sa nachádza na úrovni 54,1 bodu. Jeho hodnota je tak najvyššie od mája 2011. Znamená to, že podnikateľská aktivita, dopyt a počet pracovných miest slušne napredujú. Aj nemecký súkromný sektor v júni zrýchlil tempo rastu. Jeho PMI index posilnil na 54 bodov z májových 52,6 bodu. Pokles aktivity od jej rastu je oddelený hranicou 50 bodov. Nad touto hranicou sa index v prípade Nemecka pohybuje už 26 mesiacov. To je dobré znamenie, napredovanie Nemecka, ako najväčšej európskej ekonomiky, totiž môže tešiť všetkých jej partnerov, ale aj EÚ ako takú.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices