Europoslanci sa vyjadrili ku gréckemu referendu, ich názory sa líšia

Deň po gréckom referende pricestovali europoslanci do Štrasburgu na posledné plenárne zasadnutie pred pauzou. Mnohí mali pochybnosti kvôli budúcnosti samotnej krajiny a EÚ, niektorí gratulovali Grécku k výsledku a pozícia niektorých poslancov bola niekde  uprostred.

Medzi podporovateľov rozhodnutia grékov v sobotnom referende patrí europoslanec Neoklis Sylikiotis. „Grécky ľud preukázal vytrvalosť, verím, že to posilní grécku vládu a bude mať pri rokovaniach lepšiu pozíciu,“ vyjadril sa. Väčšina poslancov však bola nestranná a očakáva od gréckej vlády otvorenú komunikáciu a snahu o riešenie problému, ktorý dolieha na celú Úniu. „Nejde o „nie“ Európe ani euru. Skôr o „nie“ dohode, ktorá je už aj tak zastaralá. Teraz sa možno vrátiť k stolu s gréckou vládou, jej novými návrhmi, európski lídri však musia byť pripravení zachrániť Grécko a zachrániť Európu,“  hovorí poslanec Gianni Pittella.

Na zasadnutí europarlamentu sa skloňovali aj iné faktory, ktoré okrem výsledku referenda momentálne ovplyvňujú Grécko. Konkrétne ide o humanitárnu krízu. Zabezpečenie zdravotnej starostlivosti v Grécku, napríklad liekov, nie je garantované.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Mnoho poslancov je, na druhej strane, voči rozhodnutiu Grékov a posledným strategickým krokom vlády skeptických. „Je to veľké sklamanie. Dúfali sme, že zvíťazí áno, pretože Grécko skutočne potrebuje štrukturálne reformy. Treba sa pokúsiť o dohodu, no bude to čoraz ťažšie,“ hovorí Cora van Nieuwenhuizen.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

 

O bed

Odporúčame pozrieť

brexit

Napriek brexitu EÚ aj Schengen porastú. Na vstup už čakajú ďalšie krajiny

ŠTRASBURG / Schengenský priestor, teda cestovanie medzi krajinami bez kontrol na hraniciach, sa bude rozširovať. Ďalšie …

Consent choices