Verejný dlh: Každý Slovák je dlžný 7,6 tisíc EUR! Sme pod priemerom EÚ

Fungovanie štátov na dlh už v súčasnosti akosi zľudovelo. Väčšina krajín sveta hospodári každý rok s deficitom, to znamená, že míňa viac ako zarába. Kumulovaním týchto deficitom dochádza k tvorbe a postupnému zvyšovaniu verejného dlhu, ktorý je samozrejme potrebné nejakým spôsobom financovať. 

verejný dlhDeficit verejných financií či verejný dlh sa najčastejšie vyjadruje ako podiel na HDP danej krajiny. V tomto prípade je však často ťažké si predstaviť, čo sa za tým skrýva. Preto sme sa na problematiku zadlženosti štátu pozreli aj z pohľadu ľudí a verejný dlh každej krajiny EÚ sme prepočítali na jedného jej obyvateľa. Údaje o výške verejného dlhu v jednotlivých krajinách únie ku koncu 1. kvartálu 2015 zverejnil Eurostat.

Verejný dlh Slovenska dosiahol ku koncu prvého štvrťroka 2015 úroveň 54,0 % HDP. V porovnaní s posledným kvartálom vlaňajška [53,6 % HDP] síce mierne stúpol, ale v medziročnom porovnaní sa zadlženosť nášho štátu v prepočte na HDP znížila. V 1. štvrťroku 2014 bol totiž verejný dlh vykázaný na úrovni 57,6 % HDP. Slovensku sa teda podarilo o kúsok vzdialiť od maastrichtskej hranice, ktorá je stanovená na úrovni 60 % HDP.

Z hľadiska európskeho porovnania sa Slovensko nachádza medzi tými menej zadlženými krajinami únie. Nižší dlh ako my, v pomere k HDP, malo „iba“ 10 krajín spomedzi európskej 28 – čky, ostatní členovia EÚ sú na tom horšie.

Zaujímavý pohľad na verejný dlh nám dáva už spomínaný prepočet dlhu na jedného obyvateľa, teda to, čo by za štát musel teoreticky zaplatiť každý z nás. V prvom tohtoročnom štvrťroku dlh nášho štátu predstavoval necelých 7,6 tisíc EUR na obyvateľa. V medziročnom porovnaní klesol približne o – 300 EUR, keďže v prvom kvartáli 2014 sa nachádzal na úrovni 7,9 tisíc EUR na hlavu. Aj z tohto uhľa pohľadu patríme medzi tých menej zadlžených členov únie. Nižší dlh ako my v prepočte na jedného obyvateľa dosiahlo totiž len 7 krajín EÚ. V Európskej únii predstavoval verejný dlh úroveň 24,5 tis. EUR a v eurozóne až takmer 30 tis. EUR na obyvateľa.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Najvyšší dlh v prepočte na obyvateľa na konci prvého štvrťroku vykázalo Írsko, a to až na úrovni 44,2 tis. EUR. Za ním nasledovalo Belgicko, v ktorého prípade každý obyvateľ teoreticky dlžil za svoj štát takmer 40 tis. EUR. Viac než 35 tis. EUR [hypoteticky] dlžil za svoju krajinu aj každý Talian a viac než 30 tis. EUR každý jeden Brit, Rakúšan aj Francúz. Najnižším dlhom pripadajúcim na jedného obyvateľa sa môže pochváliť Estónsko, a to vo výške 1,6 tis. EUR a Bulharsko na úrovni 1,7 tis. EUR.

Spomedzi krajín V4 pripadá na jedného obyvateľa vyšší verejný dlh ako u nás len v Maďarsku [8,4 tis. EUR]. Poliaci a Česi nesú na pleciach za svoj štát menšie bremeno ako my. Dlh pripadajúci na jedného Poliaka predstavuje „len“ 5,7 tis. EUR a na jedného Čecha 6,3 tis. EUR.

O red

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Na budúce krízy sa najlepšie pripravíme znížením verejného dlhu

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices