Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: European Union 2024.

Eugen Jurzyca: Moje programové srdcovky do eurovolieb

Včera sme schválili nové európske fiškálne pravidlá. Považujem to za premárnenú príležitosť. Súčasné fiškálne pravidlá EÚ nefungujú dobre a zrejme ani po prijatej reforme fungovať dobre nebudú. Hlavným dôvodom je, že sa nevymáhajú. Hoci bol Pakt od svojho vzniku porušený viac ako 150-krát, žiadny členský štát nikdy za jeho porušenie nedostal pokutu, aj keď to postup pri nadmernom deficite umožňoval. Postup pri udeľovaní pokút sa ani po reforme nezmení.
Verejné dlhy členských štátov EÚ sa stávajú veľkým problémom. V strednodobom horizonte sú v pásme nízkeho rizika verejné financie len siedmich členských štátov (10 % populácie EÚ). Ostatné štáty sú v pásme stredného alebo vysokého rizika. V strednom pásme ich je 11 (40 % populácie EÚ) a v pásme vysokého rizika je 9 štátov (50 % populácie EÚ). Najhoršiu udržateľnosť verejných financií má Slovensko. Neudržateľné verejné dlhy vedú k hospodárskym krízam a k drastickému zníženiu životnej úrovne.
Budem teda naďalej presadzovať:
🟢
aby sa EÚ zaoberala rastúcimi verejnými dlhmi razantnejšie než doposiaľ.
🟢zmenu fiškálnych pravidiel tak, aby boli podmienky pre všetky členské štáty rovnaké a a aby boli pravidlá vymáhané automaticky. Tak, ako je to napríklad pri dlhu obcí na Slovensku. Za rok 2021 bolo uložených 15 pokút samosprávam s nadmerným dlhom.
🟢zavedenie výdavkových stropov pre krajiny s nadmerným dlhom.
🟢aby bol dlh EÚ na fond NGEU rozpočítaný a evidovaný ako dlh členských štátov.

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Viac..  EÚ bude po voľbách pokračovať v riešení súčasných priorít

O red

Odporúčame pozrieť

dezinformacie

Komisia spúšťa informačnú kampaň o rizikách dezinformácií pred eurovoľbami

Komisia spúšťa pred voľbami do Európskeho parlamentu súbor opatrení na zvýšenie informovanosti o rizikách dezinformácií a …

Consent choices