Brusel chce viac chrániť humanitárnych pracovníkov

Svetový humanitárny deň, ktorý sa pripisuje 19. augustu podporuje aj Európska únia. Pred dvanástimi rokmi práve v ten deň prišlo 22 humanitárnych pracovníkov o život pri bombovom útoku v Bagdade. V roku 2014 pomohla Európska komisia približne 121 miliónom obetiam prírodných i človekom spôsobených katastrof.

Obeťami násilných útokov v roku 2014 sa stalo 329 humanitárnych pracovníkov, pričom viac ako tretina z nich prišla o život. Najviac v ohrození sú humanitárni pracovníci pochádzajúci z krajiny postihnutej konfliktom. Hoci došlo v období 2013–2014 k zníženiu útokov na humanitárnych pracovníkov, neznamená to, že sa svet stal bezpečnejším. Do nebezpečných oblastí bolo totiž vyslaných menej pracovníkov, pretože mnohí majú zo zhoršujúcich sa situácií strach.

Európska únia sa zaväzuje humanitárnych pracovníkov chrániť a presadzuje dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva. Útoky na pracovníkov sú jeho porušením. Toto právo, by malo platiť pre všetky štátne aj neštátne subjekty zapojené do konfliktu. Stanovuje povinnosti, ktoré sa týkajú ochrany civilného obyvateľstva, humanitárnych pracovníkov i ochranu zraniteľných skupín ako detí, žien, či utečencov.

Únia presadzuje medzinárodné humanitárne právo prostredníctvom finančných prostriedkov na zabezpečenie humanitárnej pomoci. Financuje tiež školenia v oblasti medzinárodného humanitárneho práva pre civilný i vojenský personál, okrem iného taký, ktorý sa zaoberá operáciami krízového riadenia EÚ.

Viac ako 40 ročná tradícia humanitárnych služieb EÚ sa zaslúžila o vznik mnohých významných svetových humanitárnych organizácií. EÚ spolu s členskými štátmi v súčasnosti patrí k najväčším svetovým poskytovateľom humanitárnej pomoci. Stalo sa tak aj vďaka menej ako 1% z celkového rozpočtu EÚ, ktorý predstavuje približne 2 eura na občana.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Humanitárna pomoc sa aj v súčasnosti poskytuje v oblastiach ako Sýria, Stredoafrická republika, Južný Sudán či Ukrajina. Rovnako obetiam prírodných katastrof v Ázii alebo obetiam eboly v Afrike. Únia spolupracuje s viac ako 200 humanitárnymi organizáciami, vrátane vládnych či mimovládnych spoločností, OSN aj s Červeným krížom.

Budúci rok, 23. a 24. mája sa bude konať historicky prvý svetový humanitárny samit v Istanbule. Bude to historická príležitosť ako nájsť spôsoby, ako lepšie riešiť humanitárne potreby a zvýšiť účinnosť humanitárnych prác. Tiež sa  bude hovoriť o lepšom riadení rizík, ktoré na humanitárnych pracovníkov v rôznych oblastiach číhajú.

O vik

Odporúčame pozrieť

osn

EÚ na 78. zasadaní Valného zhromaždenia OSN: globálne opatrenia a solidarita

Delegácia Európskej komisie na vysokej úrovni sa budúci týždeň v New Yorku zúčastní na 78. …

Consent choices