Slovensko má nového Majstra Európskej únie v šachu

Dovedna až tri medaile priniesla z Majstrovstiev Európskej únie výprava talentovanej šachovej mládeže Slovenska. Najcennejší kov a súčasne titul Majstra EÚ v kategórii do 10 rokov získal pre našu krajinu mladý Bratislavčan Sebastián Lukáš Kostolanský.

Okrem neho získal striebornú medailu a post vicemajstra EÚ Adrián Zetocha v kategórii chlapcov do 12 rokov. O tretí kov z majstrovstiev v podobe bronzu sa pre našu krajinu pričinil mladý Slovák s kirgizským pôvodom Matej Elbek Musaev v kategórii do 8 rokov.

„Trojica medailistov z práve skončených Majstrovstiev EÚ mládeže v Murecku je veľkým prísľubom do budúcnosti šachu na Slovensku,“ – konštatuje prezident Slovenského šachového zväzu František Jablonický.

Šachy hrá iba rok a pol

Iba 9-ročný Sebastián Lukáš Kostolanský suverénne zvíťazil vo svojej kategórii. V deviatich partiách osemkrát zvíťazil a len raz remizoval.

O čo uchvacujúcejší je však fakt, že šachu sa začal venovať ešte len pred niečo málo viac ako rokom – a to vo februári 2014. Jeho prvým súperom a učiteľom bol jeho starký, ďalších už potom nachádzal sám na internete a od novembra 2014 sa jeho intenzívnemu trénovaniu začali venovať otec a syn Diviakovci, ktorí majú mnohoročné skúsenosti s trénovaním mládeže. „Aj s ohľadom na jeho vek zatiaľ trénuje nanajvýš hodinu a pol denne s výnimkou víkendov,“ – oboznámil nás jeho otec Martin Kostolanský. Vo voľnom čase Sebastián rád pláva a hrá florbal, či lúšti a skladá iné logické hry.

Jeho úspech je nateraz veľmi pekným medzníkom. Samotný Sebastián sa však pri ňom nadlho zastavovať nechce a dodáva: „V šachu chcem dosiahnuť, čo najviac a v čo najkratšom možnom čase.“

Viac..  Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

Očami trénera – šachy hrajú už aj od troch rokov

Ďalší z trénerov Stanislav Vlček hodnotí pôsobenie všetkých troch reprezentantov nasledovne: „9-ročný Lukáš Sebastián Kostolanský, ktorý suverénne zvíťazil v kategórii C10, sa venuje šachu necelý rok. Jeho progres pod dohľadom skúsených mládežníckych trénerov Rudolfa a Rasťa Diviakovcov v šachovom klube Slovan Bratislava je dosiaľ nevídaný. Jeho spoluhráčom v klube je aj 12-ročný Adrián Zetocha, strieborný v kategórii C12. Adrián pochádza zo šachovej rodiny, otec Claudiu, pôvodom z Rumunska, je viacnásobným majstrom Slovenska zo súťaží družstiev. Pre zmenu kirgizský pôvod má bronzový v kategórii C08, 8-ročný Matej Elbek Musaev. Člen klubu ŠK Doprastav Bratislava je zároveň aktuálny majster Slovenska vo svojej kategórii. Z tejto trojice má prekvapujúco vari najviac súťažných skúseností, veď svoj prvý turnaj odohral už vo veku 3 rokov a 8 mesiacov, čo je dosiaľ chlapčenský slovenský rekord.“

Šampionát Európskej únie sa uskutočnil na začiatku augusta v dňoch od 5. do 13. augusta v rakúskom meste Mureck. Zúčastnili sa ho hráči z 15 krajín Európskej únie, ktorí hrali v oddelených vekových kategóriách do 8, 10, 12 a 14 rokov.

Pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk spracoval Miroslav Hajnoš

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices