štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Oddýchnutý Štefanec sa vracia do europarlamentu, riešiť bude prelomové podnikanie pre ľudí

Dovolenkové obdobie sa pomaly končí, europoslancov čakajú riešenie situácie v Grécku, na Ukrajine, či prílev migrantov. Okrem aktuálnych výziev, ktorým únia čelí,  europoslanec Ivan Štefanec predstavil budúcoročné témy. Jendoosobové s.r.o, spoločný digitálny trh, ale aj energetická únia. Uzavrieť by sa malo aj Transatlantické investičné partnerstvo medzi USA a EÚ.

August je najvoľnejším mesiacom v Európskom parlamente, nie sú vtedy ani zasadnutia. Ako využívate teraz váš čas?

Snažím sa nabrať sily do ďalšieho roka, august je dovolenkovým mesiacom. S manželkou sme boli dva týždne pri mori, takže môžem povedať, že som oddýchnutý. Do konca mesiaca chcem navštíviť miesta na Slovensku, ktoré som nestihol počas roka, stretnúť sa s priateľmi. Zúčastnil som aj môjho obľúbeného štafetového behu Od Tatier k Dunaju. Zároveň si každé leto pripomínam výročia 21. augusta – okupácie z roku 1968 a výročie Slovenského národného povstania. Na konci mesiaca ma ešte čaká pracovná cesta v Taliansku.

Kedy sa vám začína pracovné obdobie?

Posledný augustový deň už začíname naplno v europarlamente. Už teraz mám naplánované pracovné stretnutia do konca roka. Buď zasadnutia výborov, alebo plenárne zasadnutia, čaká nás pokračovania rozhovorov na tému TTIPe, rozvoj spoločného digitálneho trhu, budeme rozprávať na tému spoločného trhu, najmä v oblasti služieb. Práce máme naozaj veľa. Myslím, že prvý rok novozvolenej Komisie bol naozaj intenzívny a dobrý.

Aké zmeny môžeme očakávať po letnej prestávke?

Chceme dotiahnuť do konca rokovania o jednoosobových eseročkách, čiže možnosť založiť si firmu za jedno euro za internet, s tým, že človek môže podnikať v celej EÚ. Na tomto návrhu som pracoval deväť mesiacov. Chcem, aby ľudia mohli podnikať aj bez kapitálu, aby aj mladá ľudia mohli realizovať svoje nápady. V spolupráci s Komisiou budeme pripravovať digitalizáciou spoločného trhu. Ide o prelomový dokument, pretože, ak sa podarí zjednotiť pravidlá v únii na elektronickú identifikáciu, bude to znamenať veľký rozvoj elektronických služieb, súkromných aj verejných. Do konca septembra by mala Komisia priniesť návrh do europarlamentu. Oblasť informačných technológií je najdynamickejšie sa rozvíjajúca oblasť a očakávam, že sa jej v tomto roku budeme najviac venovať.

Pred dovolenkou boli najhorúcejšie témy situácia v Grécku, na Ukrajine a príliv migrantov.

Otázka migrácie je stále veľkou výzvou EÚ. Je potrebné realizovať účinnejšie rozhodnutia v zmysle ochrany hraníc. Musíme posilniť agentúru Frontex, veľmi dôležitá je ochrana Stredozemného mora. Problém Grécka a stabilitu spoločnej európskej meny sme tiež ešte neuzavreli. Musíme jednoznačne trvať na dodržiavaní pravidiel. Táto situácia je príkladom pre ďalšie krajiny, pravidlá by mali platiť pre všetkých rovnako. Ak sa raz na niečom dohodneme, má sa to dodržať. Myslím, že to je hlavné poučenie z tejto krízy. Z európskych tém je stále otvorená otázka Ukrajiny a realizácia asociačnej dohody. Treba upokojiť situáciu vo východnej časti krajiny, stále obsadeného územia Krymu, ktoré Rusko neoprávnene anektovalo.

Viac..  Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

Čiže vyššie uvedené témy sú stále výzvou pre úniu. Čo sa v uplynulom roku už podarilo dosiahnuť?

Počas prvého roka  sa podarilo vymedziť rozsah jednaní v rámci TTIP-u, dohodou medzi EÚ a USA. Na poslednom plenárnom zasadnutí sa podarilo jasne stanoviť rámec pre Komisiu, pre tieto jednania aj mandát, aby mohla dojednať zmluvu. Pracujeme na tom, aby sa rozšíril spoločný trh aj o ten americký, aby sa vytvorili nové štandardy svetového obchodu. Podľa mňa to bol najvýznamnejší krok za celé prvoročné pôsobenie parlamentu.

V oblasti energetickej únie sa podarilo nastaviť základné kritériá, podľa ktorých sa bude trh  s energiami vyvíjať, či už lepšou spoluprácou krajín, prepojením infraštruktúry, orientovaním sa na väčší počet obyvateľov, efektívneho využívania energií.

Aj v otázke digitálneho trhu sme vymedzili základné piliere. Do konca roku 2020 bude EÚ pokrytá širokopásmovým internetom, posilní sa vyučovanie na školách v oblasti informačných technológií.

Spolupráca medzi europarlamentom a Komisiou sa odzrkadlila na znížení byrokracie a administratívy. Zbavili sme sa nezmyselných nariadení, ktoré v minulosti prichádzali zo strany Komisie a verím, že to tak aj bude pokračovať.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Ivan Štefanec.

O jac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices