Maroš Šefčovič: Portugalská éra objavov

Portugalské nadšenie pre oceány a námorné vedy už od stredoveku prináša prelomové objavy, ktoré pomáhajú spájať Európu so zvyškom sveta. Počas mojej návštevy v Portugalsku som si uvedomil, že potomkovia významných stredovekých vedcov, ako boli Pedro Nunes a Abraham Zacuto, majú rovnaké ambície slúžiť ako most do sveta. Tentoraz však používajú veternú energiu a prístav pre LNG (skvapalnený zemný plyn). Sme na úsvite novej éry objavov.

1

Možno si položiť otázku, aký prínos by mohla mať krajina veľkosti Portugalska v oblasti energetiky pre zvyšok Európy. Pokiaľ však ide o energetickú úniu, Portugalsko je významným medzinárodným centrom. Portugalsko slúži ako dôležitý energetický most medzi Európou a zvyškom sveta vďaka jeho hojným dodávkam energie z obnoviteľných zdrojov a prístavu pre LNG na pobreží Atlantického oceánu, rovnako ako aj vďaka jeho silným väzbám na portugalsky hovoriace krajiny (na území ktorých sa nachádza polovica nových nálezísk surovín na mori). A naozaj akonáhle bude Pyrenejský polostrov náležite prepojený so zvyškom kontinentu, mohol by Európe poskytovať toľko zemného plynu, koľko v súčasnosti nakupujeme od Ruska!

Portugalský energetický potenciál však predovšetkým pramení zo silnej politickej vôle. Portugalská vláda má veľké ambície, pokiaľ ide o prechod na iné než konvenčné zdroje energie a ústrednú úlohu, ktorú môže tento prechod zohrať v rámci energetickej únie. V rámci môjho turné venovaného problematike energetickej únie som sa minulý týždeň stretol v Lisabone s premiérom Pedrom Passosom Coelhom a ministrom Jorgem Moreirom da Silvom a predstavil som im hlavné výhody, ktoré by energetická únia mohla Portugalsku priniesť, a to, ako by k nej Portugalsko mohlo prispieť.

Dohodli sme sa, že v dňoch, počas ktorých vietor fúka od Atlantického oceánu, by portugalská energia mala zabezpečiť lacnejšiu a čistejšiu energiu pre celý kontinent. Samozrejme na to, aby to bolo možné, musíme zabezpečiť lepšie prepojenie infraštruktúry z Portugalska cez Španielsko do Francúzska a zvyšku Európy. Veľký pokrok v tejto oblasti už dosiahol môj kolega, komisár Arias Cañete, ale kým nedosiahneme ciele Komisie v oblasti prepojenosti, nesmieme poľaviť.

2

Následne som mal česť prehovoriť k členom portugalského parlamentu „Assembleia da República“ a vymeniť si s nimi názory. Na tento parlament mám dobré spomienky z môjho pôsobenia v predchádzajúcej funkcii ako na parlament, ktorý Európskej komisii zaslal rekordný počet stanovísk. Tentoraz na mňa zapôsobila nielen ich snaha o aktívnu účasť v rámci energetickej únie, ale aj ich veľmi hlboké porozumenie a vedomosti, pokiaľ ide o túto tému. Návšteva parlamentu mi okrem toho umožnila vzdať hold jednému z hrdinov môjho detstva: Eusébio je ďalšou z portugalských legiend, ktorá prekročila oceán a prepojila Európu so svetom, a to vďaka jeho výnimočnému futbalovému talentu.

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

3

Mal som veľmi náročný program, ktorý sa začal o štvrtej ráno, a na portugalskej pôde som strávil len 7 hodín. Napriek tomu bolo pre mňa dôležité stretnúť sa aj so zástupcami priemyselných podnikov a usporiadať s ministrom Moreirom da Silvom dialóg o energetickej únii. Vo veľkolepej budove nadácie Champalimaud sme mali príležitosť diskutovať s občanmi o tom, čo môže pre nich znamenať energetická únia a aký významný vplyv môže mať pripravovaná stratégia pre LNG na taký plynárenský uzol, akým je Portugalsko.

Na konci zasadnutia moderátor požiadal prítomných, aby digitálne hlasovali o užitočnosti takýchto dialógov s občanmi. Skutočnosť, že drvivá väčšina hlasujúcich sa vyjadrila v prospech takýchto dialógov, ma povzbudila k tomu, aby som sa zúčastňoval aj na ďalších podujatiach tohto druhu, ako naposledy v Groningene, Rige, Luxemburgu a Budapešti. Podstatou tohto môjho turné je v konečnom dôsledku zmysluplná komunikácia s tými, ktorých sa energetická únia týka, teda s tými, ktorí budú mať prospech z jej prísľubu zaistiť bezpečnú, konkurencieschopnú a udržateľnú energiu. A to sme my všetci.

Reakcie účastníkov v nadväznosti na dialóg s občanmi

4

O Maroš Šefčovič

Maroš Šefčovič, Vice-President of the EC in charge of Inter-Institutional Relations and Administration

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices