Vladimir Putin a Barack Obama sa stretnú v New Yorku, budú hovoriť o Sýrii

MOSKVA/WASHINGTON – Ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Barack Obama sa stretnú v pondelok 28. septembra v New Yorku. Bude to ich prvé priame, osobné stretnutie za takmer rok a v čase vyostrených vzťahov medzi oboma krajinami. Oznámenie o stretnutí vydal hovorca ruského lídra Dmitrij Peskov a potvrdil ho aj Biely dom, uviedla tlačová agentúra AP.

Plánované osobné stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina a amerického prezidenta Baracka Obamu v New Yorku bolo zorganizované po„vzájomnej dohode“ a bude sa sústreďovať na Sýriu, oznámil  hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

O kríze na Ukrajine budú prezidenti diskutovať, „ak to dovolí čas“, povedal Peskov počas telefonickej konferencie s novinármi.

Hodinu spolu

Osobné stretnutie oboch prezidentov sa uskutoční po Putinovom prejave na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku, vyhlásil Peskov. Dodal tiež, že rozhovor lídrov bude zrejme trvať 50 minút až hodinu, informovala tlačová agentúra Reuters.

Bude to ich prvé osobné stretnutie za takmer rok a v čase vyostrených vzťahov medzi oboma krajinami.

Zhoršené vzťahy

Vzťahy medzi Spojenými štátmi a Ruskom sa výrazne zhoršili pred vyše rokom, po ruskom anektovaní ukrajinského Krymského polostrova. Spojené štáty, ako aj ďalšie západné krajiny uvalili sankcie na Rusko za toto anektovanie a tiež pre obvinenia, že Rusko vojakmi a výzbrojou podporuje povstanie na východe Ukrajiny.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Moskva rázne popiera, že sa vojensky zapája do konfliktu na Ukrajine, a sankcie aj ostrú kritiku zo strany Washingtonu označuje za pokusy oslabiť Rusko a zbaviť Putina moci.

Rusko v Sýrii

Rusko medzičasom posilňuje aj svoju vojenskú prítomnosť v sýrskom konflikte. Nedávno doviezlo zbrane, vojakov a zásoby na letisko neďaleko sýrskeho pobrežného mesta Lázikíja, čo Spojené štáty vnímajú ako prípravy na vybudovanie leteckej vojenskej základne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Putin demaskoval Fica, Slovensko zažíva hanbu

Vladimir Putin počas svojej každoročnej veľkej tlačovej konferencie pochválil Fica s Orbánom. Podľa ruského prezidenta …

Consent choices