Klimatická konferencia či migrácia. O čom sa diskutuje v parlamente? 

COP 21: EP stanoví svoje ciele pre klimatickú konferenciu v Paríži

Poslanci v stredu diskutovali a hlasovali o mandáte pre delegáciu EP, ktorá sa zúčastní 21. konferencie zmluvných strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (COP 21) v Paríži.

Rozprava pred samitom EÚ: Migrácia, Sýria, HMÚ a britské referendum

Parlament v stredu diskutoval s predsedom Komisie Jeanom-Claudom Junckerom a zástupcom luxemburského predsedníctva v Rade Nicolasom Schmitom o prebiehajúcej utečeneckej a migračnej kríze. Rozprava k zasadnutiu Európskej rady, ktoré sa uskutoční v dňoch 15. – 16. októbra, sa pravdepodobne zameria aj na najnovší vývoj v Sýrii a v Turecku, dobudovanie hospodárskej a menovej únie a britské referendum o zotrvaní či vystúpení z Únie.

Vyčlenenie 401,3 milióna eur na riešenie migračnej krízy
Parlament hlasoval o navýšení rozpočtu na opatrenia súvisiace s riešením utečeneckej krízy o 401,3 milióna eur. Finančná pomoc, ktorú navrhla Komisia a v pondelok schválil rozpočtový výbor EP, by mala pomôcť členským štátom, ktoré sú najviac vystavené prílevu utečencov, tretím krajinám, na území ktorých sa nachádza najviac utečencov zo Sýrie, a trom únijným agentúram, ktoré majú na starosti väčšinu opatrení súvisiacich s utečencami.

Ukrajina: Rozprava o situácii v krajine a blížiacich sa miestnych voľbách

Výsledky samitu v takzvanom normandskom formáte, v rámci ktorého sa 2. októbra v Paríži posadili za jeden stôl lídri Nemecka, Ruska, Ukrajiny a Francúzska, ako aj blížiace sa voľby do miestnych samospráv na Ukrajine, boli hlavnými témami stredajšej plenárnej rozpravy so šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogherini.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Vzostup antisemitizmu, islamofóbie a prejavov nenávisti v Európe

Množiace sa prípady diskriminácie a násilia, ktorým čelia židia a moslimovia v Európe, podľa poslancov naznačujú, že existujúce právne nástroje a stratégie nie sú dostatočne efektívne. Plénum sa preto v stredu pýtal komisárky pre spravodlivosť Věry Jourovej, aké opatrenia plánuje Komisia prijať na zintenzívnenie boja proti zločinom z nenávisti a diskriminácii. Poslancov tiež zaujíma, či exekutíva EÚ vyzve členské štáty, aby v tejto súvislosti prijali špecifické vnútroštátne stratégie.

O ram

Odporúčame pozrieť

Orbán: Voľby v USA a do Európskeho parlamentu môžu priniesť mier do Európy

Predseda maďarskej vlády a predseda Fideszu Viktor Orbán sa domnieva, že tento rok môže nastať …

Consent choices